Novetats a l’arxiu: un nou llibre virtual i ingrés de documentació

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

Con pasado y con futuro: un nou llibre en format digital

Des de l’equip de l’Arxiu Josep Serradell ens és molt grat comunicar que aquesta setmana hem publicat a la nostra biblioteca virtual el llibre “Con pasado y con futuro”, el llibre de memòries publicat recentment pel company Adonio González, històric militant comunista i sindicalista que ha desenvolupat gran part de la seva activitat a Badalona, la seva estimada ciutat.

Les memòries de l’Adoni, que ell defineix amb diversos exemples com una manera d’ajustar la veritat a la realitat, o d’ajustar comptes amb les inexactituds que ha pogut detectar, no només de part d’altres, sinó inclús d’ell mateix.

Les memòries de l’Adoni són també una disputa contra l’oblit i el menysteniment de la història i la memòria oficial cap a “los nadie”, citant Galeano, i s’esforça a recordar i reivindicar a tantes i tants “nadie” anomenant-los pel nom i donant i deixant testimoni de com la història la construeixen aquestes dones i aquests homes que no surten, que queden amagades i amagats. Un aspecte que queda palès a l’edició en paper, on la portada i la contraportada l’ocupen un conjunt de noms, ordenats per ordre alfabètic i acompanyats de la ciutat de cadascun.

L’Adoni deixa clar des del principi que el que vol és fer la seva aportació a la construcció de la veritat, compartint aquella part de la realitat que a ell li ha tocat viure, i que juntament amb les altres parts de la realitat que han viscut altres, conformen La realitat i, per tant, La veritat. És una exercici d’honestedat i d’humilitat, molt com és l’Adoni, que des de la fermesa de les conviccions i el continu aprenentatge i l’anàlisi de la realitat, exerceix l’autocrítica permanent, reconeix públicament els errors propis i s’afanya a corregir-los.

Com diu en Joan Tafalla al pròleg del llibre: “…La persona que ha recogido este inmenso elenco y los ha reseñado en este libro era uno entre muchos. De ahí proviene su insistencia, casi obsesión en que constasen en el libro extensas listas de personas y grupos con los cuales Adonio y los suyos han construido la historia de nuestro país y de nuestra clase. El Trabajo colectivo es para él la herramienta fundamental. De ahí su crítica radical a los “yoísmos”, al “yo, yo, yo…”. A ese fenómeno propio de la sociedad capitalista en la que el yo substituye al nosotros. …”

A continuació compartim amb les lectores i lectors de la Realitat “Con pasado y con futuro”, un llibre de memòries de l’Adoni González i de la nostra classe, el podreu consultar clicant en aquest enllaç. Si voleu conèixer diferents aproximacions al llibre i a la figura de l’Adoni, podeu llegir els següents articles: Los “nadies”: crònica de la presentació de les memòries d’Adoni González, escrit per Adelina Escandell; Adoni i l’estrella polar, de Joan Tafalla i, per últim, L’Adoni, de Rosario Cunillera.

Fons personal d’Adoni González

El passat 26 d’agost hem ingressat a l’Arxiu Josep Serradell un increment del Fons personal de l’Adoni González, amb una nova donació de documentació. D’aquest fons actualment tenim al voltant d’11 capses d’arxiu, amb documentació que va des de documents en paper de la seva activitat política i sindical a cintes de casset. Especial menció mereix la col·lecció de cartells, de carnets de militància, d’adhesius i xapes, així com una agrupació de fotos. A la imatge podeu observar la col·lecció de carnets i acreditacions, així com el cartell del 1r Festival Popular de Poesia Catalana.

L’abast cronològic de la documentació té també una especial rellevància, donat que conté documents des de la clandestinitat fins als nostres dies, producte del compromís i de l’activitat política desenvolupada pel company Adoni. També hi ha un grup de llibres que ingressarem a la biblioteca especialitzada del nostre arxiu.

L’equip de l’arxiu Josep Serradell, volem agrair públicament la feina d’anys de l’Adoni, d’anar fent el seu arxiu i conservant aquesta documentació, i la seva generositat de donar-la a l’arxiu. Són documents que esdevindran essencials per a entendre un període històric en el qual el protagonisme de la nostra classe ha quedat silenciat i deliberadament ignorat per la història oficial, i que des de l’arxiu treballem per a obrir aquesta història a la investigació i a la consulta. Cosa que fem més lentament del que ens agrada, però malgrat totes les dificultats, continuem la nostra tasca de formiguetes sense perdre de vista l’objectiu.

Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah