Entrevista a Fonsi Loaiza: “A la llotja del Bernabeu s’hi concentra tot el poder del país”

Del mateix autor

Fa gairebé un parell d’anys, entrevistàvem a Fonsi Loaiza per parlar d’esport, masclisme i extremadreta. Aquest periodista esportiu ha publicat un nou llibre, aquesta vegada per analiltzar la figura de Florentino Pérez i el seu poder en el món dels negocis i del futbol (Florentino Pérez, el poder del palco, publicar per l’editorial Akal). Aprofitem l’ocasió per fer-li algunes preguntes que ens ajudin a retratar al magnat d’ACS i del Reial Madrid.

Què et va portar a plantejar-te fer aquest llibre? Té més a veure amb l’esport o amb el poder?

Vaig escriure aquest llibre com una forma de repulsió i rebel·lia davant el món del periodisme esportiu. És una recerca contra tota aquesta màfia que ha deixat de fer el seu treball i que no ha fiscalitzat als que habiten les llotges i han convertit aquest negoci en el major niu de corrupcions del país. Florentino va entendre que el futbol i el Reial Madrid li donarien tot el que la política que no li va permetre, ja que no el va votar ningú quan va crear el seu partit.

El que representa el Reial Madrid s’ha relacionat tradicionalment amb el poder de l’estat, primer amb el franquisme i després en el règim 78. Això ha influenciat en els seus èxits esportius?

Ara es parla d’oligarques russos i d’equips- Estat amb els xeics, però no es parla que Florentino ha aconseguit ser un oligarca del nostre país sense passar per les urnes. Va tenir grans favors amb Aznar, la requalificació de la Ciutat Esportiva, la Llei Beckham… A més ha segrestat el club i només es pot presentar ell. És innegable que els partits polítics continuen utilitzant el futbol com a opi i els deixen campar a plaer. Football Leaks va destapar tota la banda criminal del negoci futbolístic amb milers de milions d’euros en paradisos fiscals i al final l’únic que ha entrat a la presó ha estat el hacker Rui Pinto que ho va destapar.

Aquesta relació amb el poder polític i econòmic s’ha aprofundit amb Florentino? 

En la llotja del Bernabéu es concentra tot el poder del país. L’última aparició oficial de l’escapolit Joan Carles I va ser en la llotja del Bernabéu el febrer de 2020 en un partit de Champions. Avui, en democràcia, compleix les funcions de les caceres de Franco, deia Jesús Gil.

Creus que pot variar segons qui governi o els poders reals de l’estat i de l’entramat econòmic persisteixen en aquesta relació?

ACS de Florentino Perez finança FAES d’Aznar, la fundació del PSOE, va finançar a Convèrgencia, apareix en els papers de Bárcenas amb donació al PP de Galícia de Feijóo. En aquest sentit, governi qui governi sempre guanya Florentino a l’Estat i per això domina autopistes, escoles infantils, residències, hospitals…

Florentino Pérez va tenir el seu pas per la política als 80, amb el Partit Reformista Democràtic de Miquel Roca i Antonio Garrigues. Influeix més i millor des de l’empresa i el club que des de la política?

Florentino Pérez ha estat el secretari general menys votat de la història de la democràcia. No obstant això, aquesta operació frustrada va ser tot un èxit per a ell, per les seves relacions amb banquers i polítics. Fins i tot Cospedal va estar en el seu partit. A més que aconsegueix el suport dels March.

Creus que la relació de la llotja del Reial Madrid amb els negocis i el poder és diferent de la que es pugui produir al Camp Nou o altres estadis?

Els que estan a les llotges fan el que volen, també a petita escala. El futbol cada vegada s’assembla més als empresaris i menys als aficionats, deia l’entrenador Marcelo Bielsa. En el cas del Barça no serà diferent. Els interessa tot menys l’esport i els seus valors.

Articles relacionats

Darrers articles