Cronologia de la Comuna de París (8)

Autor

Del mateix autor

Seguim publicant setmanalment la cronologia dels principals esdeveniments dels 72 dies de la Comuna de Paris de 1871 [1]

DATAESDEVENIMENT
14 de maig de 1871Institució per la Comuna d’una document d’identitat anomenat “carte civique”. S’encarrega al CSP l’aplicació d’aquest decret.
15 de maig de 1871Crisi greu. Vint-i-dos membres de la minoria acusen públicament a la majoria d’haver “abdicat el seu poder en mans d’una dictadura a la qual a donat el nom de Comitè de Salvació Pública”. Efectivament, en contradicció amb els seus propis fonaments, la Commune ha tornat a separar de nou els poders ( legislatiu i executiu) i as’ha transformat en una parlament ordinari.Els minoritaris ( Beslay, Jourde, Theisz, Lefrançais, Gérardin, Vermorel, Clemence, Andrieux, Serraillier, Longuet, Arnould, Clément, Avrial, Ostyn, Frankeñ, Pindy, Arnold, Vallès, Tridon, Varlin, Courbet i Malon), es adir els Internacionals i els proudhonians que es comporten com a elements políticament moderats, decideixen “retirar-se als seus districtes”.Es produeixen nombroses reunions de delegats de les associacions sindicals, obrers forners i federacions dels clubs. Tots proclamen la seva voluntat de sostenir la Comuna a condició que ella continui avançant i que mantingui la seva unitat.Frankel afirma davant 2000 obrers dels forns de pa reunits al “Cirque national” que obre el procés contra la burgesia.La situació militar cada cop és més difícil. De Vaugirard a Neuilly, la muralla es la única protecció dels federats i el bombardeig obre bretxes que les transformen en indefensables.El delegat de la Commune per a les relacions exteriors, Paschel Grousset fa enganxar a les parets un manifest titulat : “ A les grans ciutats”, cridant-les a defensar Paris. El manifest acaba així: “Paris us mira. Paris espera que el vostre cercle s’estrenyi a l’entorn d’aquest covards bombardejadors i els impedeixi d’escapar al càstig que mereixen. Paris acomplirà el seu deure i ho farà fins el final. Però no ho oblideu! Lió, Marsella. Lille, Toulouse, Nantes, Bordeus i les altres!… Si Paris sucumbís lluitant per la llibertat del mon, la historia venjadora tindria el dret de dir que Paris ha estat degollat per que vosaltres heu deixat que el seu assassinat s’acomplís”.  
16 de maig de 1871Destrucció de la columna Vendôme.Delescluze prepara la batalla suprema a l’interior de Paris. 
17 de maig de 1871Supressió de la discriminació entre fills naturals i legítims per a els orfes deixats pels guàrdies nacionals morts en combat.La porta de Maillot es defensa heroicament, tot i haver rebut més de 8000 obusos versallesos. Cinc districtes es troben sota el foc de l’artilleria versallesa.El Comitè de Salvació Pública decideix aplicar el decret sobre els hostatges en represàlia per les massacres dels presoners per part dels versallesos.Els minoritari tornen al Consell de la Commune però els conflictes es multipliquen, així com les acusacions i sospites de traïció.La majoria sembla ignorar que Rossel no ha abandonat l’esperança d’establir una dictadura militar, i que té aliats en el Comitè Central i que el propi Delescluze s’ha reunit amb ell.La fàbrica de cartutxos es destruïda per una explosió terrible.
18 de maig de 1871Supressió de deu diaris i revistes ( entre els quals La Commune, L’Écho de Paris i La Revue des Deux Mondes). En seu darrer número, La Commune  publica una violenta requisitòria contra la inèpcia.
19 de maig de 1871Projecte de laïcització de l’ensenyament, preparat per Eduard Vaillant.Debat a la  Commune sobre els teatres.
20 de maig de 1871El consell federal de les seccions parisenques de la Internacional invita els membres de l’AIT que son membres de la Commune  a restablir la unitat revolucionària.Creació d’una Comissió pera organitzar l’ ensenyament a les escoles femenines.
21 de maig de 1871Decret sobre els teatres.Els versallesos entren sense disparar un tret per el Point-du-Jour, que era el seu objectiu des de l’inici de la guerra civil, i ocupen després d’alguns combats el districte XVI i una part del XV. Al capvespre els cossos d’exèrcit dels generals Douay, Cissey, Ladmirault i Vinoy han entrat a Paris i han capturat el Trocadero i l’Arc de Triomf. Proclamació de Delescluze: “Prou militarisme! Prou d’estat majors  i de galons… Obriu pas al poble, als combatents de braços despullats”. Aquest manifest és enganxat la matinada del 22 de maig.

Notes

[1] La cronologia dels fets està extreta de la següent bibliografia: 1.- Henri Lefebvre, La proclamation de la Commune, 26 mars 1871, Paris, La Fabrique Éditions, 2018. 2.- Jacques Rougerie, Paris Livre 1871, Paris, Éditions du Seuil, 1971. 3.- William Serman, La Commune, Paris, Presses Universitaires de France, 1971. 4.- P.O. Lissagaray, Historia de la Comuna, Barcelona, Editorial Estela, 1971. 5.- Jean Dautry et Lucien Scheler, Le Comité Central des vingt arrondissements de Paris, (Septembre 1870-mau 1871), Paris, Éditions Sociales, 1960. 6. Reclus, Élie (1827-1904). La Commune de Paris au jour le jour, 1871, 19 mars-28 mai / Elie Reclus. 1908. (Baixat de la Biblioteca Nacional de França). 7. La Commune au jour le jour. Le Journal Officiel de la Commune de Paris, 20 mars-24 mai 1871. Textes rassemblés par Patrick Le Tréhondat et Christian Mahieux, introduction de Michèle Audin, Paris, Éditions Syllepse, 2021.

Articles relacionats

Darrers articles