4a Conferència de Barcelona: reptes dels i les Comunistes pel proper cicle polític

Del mateix autor

Comitè de Barcelona de Comunistes de Catalunya

El passat 27 de febrer els i les comunistes de Barcelona vam celebrar la nostra 4a Conferència local, ben acompanyades de la Joventut Comunista de Catalunya que va celebrar la seva I Conferència local de Barcelona. 

La conferència local de Barcelona és un espai de trobada dels i les militants de Comunistes de Catalunya a la ciutat, on analitzem la situació municipal i teixim la nostra acció política per transformar la seva realitat. Tres van ser els eixos principals del debat: la situació socioeconòmica, la mediació política i els moviments socials, destacant especialment el debat entorn del moviment veïnal, així com la defensa de l’habitatge, la defensa del medi ambient i el moviment feminista a la ciutat.

Pel que fa a l’anàlisi socioeconòmica volem destacar l’anàlisi sobre la desigualtat a la ciutat: “Barcelona és una ciutat enormement desigual, la renda de les famílies dels barris més rics arriba a multiplicar per 6,4 la dels més pobres. Per exemple, respecte a la renda per càpita mitjana, els i les veïnes de Trinitat Nova agrupen les rendes més baixes, oscil·lant entre els 7.000 i poc més de 10.000 euros, mentre que a Les Corts gaudeixen d’una renda per càpita mitjana de 29.364 euros a l’any.”. Així mateix, constatem el canvi de model econòmic a la ciutat: “El 2019 els tres grans sectors productius de Barcelona, per ordre d’importància, eren els Serveis, la Indústria i la Construcció, representant un 88.3%, un 8.1% i un 3.6% del total del VAR (Valor Afegit Brut) de Barcelona respectivament”.

Òbviament, aquest canvi de model va vinculat al fet que Barcelona és, avui dia, la 12a ciutat més visitada del món i la 3a d’Europa, només superada per Londres i París. Tenim un model econòmic basat en el monocultiu del turisme, i és per això que en el document de la Conferència ens posicionem al respecte: “Hi ha una gran diferència entre no voler un turisme massiu i no voler visites a la nostra ciutat. El model turístic que hem de defensar com a comunistes i com a habitants de la ciutat de Barcelona ha de ser respectuós i sobretot sostenible econòmicament i ecològica”. 

Comunistes de Catalunya, al nostre 3r Congrés de setembre de 2020, vam teoritzar la necessitat de construir un Front Democràtic i Social (FDS) que aglutini a les forces del sobiranisme popular a Catalunya. En aquest sentit, aquesta conferència ha fet una anàlisi de la mediació política a la ciutat, i un balanç de la nostra trajectòria dins de Barcelona en Comú i de la nostra participació en el seu primer govern. Pel que fa a l’experiència dins de Barcelona en Comú, reconeixem elements que ens apropen a aquest FDS, tot i que entenem que continuar la construcció d’aquesta unitat popular en el si de Barcelona en Comú no és ja possible, ja que “s’ha convertit en una altra cosa: un projecte personalista, partidista i centrat en el govern de la ciutat de Barcelona, i no en un subjecte polític dels barris i les classes populars de Barcelona”.

Com hem debatut durant la conferència, la concreció del FDS que teoritzem a Barcelona “l’haurem de construir interpel·lant i treballant amb militants, activistes i simpatitzants dels espais polítics i socials rupturistes de Barcelona, com en el seu origen ho va fer el projecte de Guanyem Barcelona, que interpel·lava fins i tot a l’Esquerra Independentista”. Assumim que, en l’àmbit electoral, transitarem per camins diferents dels dels companys i les companyes amb qui hem compartit projecte aquests anys. I en aquest sentit, ens proposem: “Treballar des del minut zero per crear les condicions oportunes per concretar el Front Democràtic i Social a la ciutat de Barcelona, amb un projecte transformador des dels barris, tot promovent trobades locals amb activistes i organitzacions polítiques que comparteixin la nostra proposta per la ciutat, amb l’objectiu de confeccionar una candidatura per a les Municipals de 2023”.

Dins l’ampli debat que hem mantingut sobre els moviments socials i veïnals de la ciutat volem destacar la feina realitzada per les nostres cèl·lules en el moviment veïnal, en els casals populars, per la memòria històrica, i en el moviment feminista, entre altres. En l’àmbit municipal, destaquem dos moviments que aquesta conferència ha situat com estratègics: el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat, especialment des de la perspectiva de la defensa del medi ambient.

Els moviments de defensa de l’habitatge, que actualment estan ocupant bona part de l’espai que històricament ocupava el moviment veïnal (associacions de veïns i veïnes), tenen ara mateix una gran centralitat entre els moviments socials i populars de la ciutat. Comunistes seguirà participant i treballant per enfortir el seu teixit organitzatiu i mobilitzador. Així també, entenem que els moviments en defensa del medi ambient (transport, mobilitat, aire net, remunicipalització de l’aigua, etc.) són cabdals en el dret a la ciutat, i són imminentment necessaris davant la crisi climàtica que ja patim, de la qual, com ja vam teoritzar al darrer congrés de Comunistes, encara no n’hem patit tots els símptomes. És per això, que aquests dos moviments seran prioritaris en el pla de treball del nou Comitè de Barcelona escollit en aquesta Conferència. 

El nou Comitè de Barcelona, format pels responsables de cadascuna de les cèl·lules de Districte i tres responsabilitats escollides (política, organització i comunicació), haurà de complir els reptes marcats per aquesta Conferència local de Barcelona, tenint sempre clar que una Barcelona sense una proposta i resposta organitzada des dels moviments socials no pot ser una Barcelona que tingui un model econòmic i social favorable a la majoria treballadora, i els i les Comunistes de Barcelona hem de ser una força compromesa i activa en l’enfortiment d’aquest teixit social organitzat a la nostra ciutat i els nostres barris.

Autoria

Article anteriorEn l’interregne
Article següentEl moviment de dones a Mèxic

Articles relacionats

Darrers articles

L’ultradreta i les institucions

Cuba: La raó és el nostre escut

Homenatge a Juan Navarro