Cal fer els canvis necessaris als centres de salut pública ja!

Autor

Del mateix autor


José Feria Portero

Article publicat originalment a MareaBlanca.cat

Hem vist com en els darrers anys els diferents governs de la Generalitat han anat retallant dràsticament els pressupostos en matèria de salut. Aquesta situació ha comportat la precarització i la disminució de les plantilles del personal sanitari, sobretot en l’atenció primària.

La pandèmia del Covid-19 ha esdevingut devastadora en infeccions i morts evitables, especialment en les residències de gent gran per la desídia de l’administració i la manca de mitjans i de personal. Ha hagut de ser la societat civil organitzada la que ha hagut de suplir en part aquestes deficiències que presenta el nostre sistema sanitari.

Arran de tot plegat, la ciutadania ha pogut comprovar fins a quin punt és important tenir una sanitat pública potent i solidària amb tota la població. I és que han estat els i les sanitàries de la pública les que han donat la cara i han exposat la seva salut, i fins i tot la seva vida, per a cuidar i curar a les persones malaltes del Covid-19 i d’altres patologies. Des d’aquí volem agrair-los i fer-los un reconeixement ciutadà.

La sanitat pública ens està salvant i hem de defensar-la amb dents i ungles. Ara és el moment de mobilitzar-nos i canviar l’actual model públic-privat que sustenta la sanitat catalana i espanyola per un model 100% públic. Per assolir-ho, és necessari derogar la Llei General de sanitat i blindar-la a nivell constitucional, perquè no es pugui externalitzar, privatitzar i mercantilitzar la nostra salut i la nostra vida, invertint en salut com a mínim el que es gastava el 2011, abans de les retallades que avui patim.

Un altre punt important és dotar als CAPs de recursos econòmics i de personal suficient, duent a terme substitucions immediates de les baixes i absències dels professionals. Cal establir també que l’atenció domiciliària i a les residències les pugui fer el metge o infermer del CAP, corrent les Urgències a càrrec del metge de capçalera. Així mateix, calen Consells de Salut on participin tots els sectors implicats i llistes d’espera d’un màxim de 48 hores a l’atenció primària (reduint també dràsticament les hospitalàries).

Des de l’activisme social per la sanitat pública s’intenta vetllar pel correcte funcionament dels Hospitals, CAPs i residències, fent-nos ressò de les necessitats que cadascun d’ells pugui tenir a l’hora de donar un millor servei al conjunt de la població. Per això, demanem a la ciutadania que es sumi a defensar una sanitat 100% pública, universal i de qualitat, mentre cridem ben alt: Fora la privada de la publica dels nostres centres sanitaris públics!


Articles relacionats

Darrers articles