Array

Pensions i lluita de classes

Autor

Del mateix autor

L’IBEX 35 amb tot el seu circ mediàtic ens vol fer creure que no hi ha diners per pagar les pensions, els successius governs, PP I PSOE secundats i aclamats per Ciutadans, PDCAT, PNB obeeixen i propaguen la mentida, no fos cas que perillin les portes giratòries. Volen conduir el sistema públic de pensions solidari i de repartiment cap a les pensions privades, un negoci/estafa del capital financer basat en la capitalització l’engany i l’individualisme. Fer-nos creure que la despesa en pensions és insostenible només és el pas previ a les retallades en les pensions.

Sobren recursos econòmics per sostenir el sistema públic de pensions i millorar-lo notablement. La pressió fiscal a Espanya és 6 punts inferior a la mitjana de la UE i 12 punts per sota dels països més avançats, Espanya gasta en pensions un 2% del PIB menys que la mitjana de la UE 15. L’any d’inflexió del màxim de despesa, Espanya hauria de dedicar un 14% del seu PIB, avui dia països com França, Itàlia o Àustria gasten més i és assumible. La productivitat per treballador creix exponencialment a causa de la revolució tecnològica, la riquesa augmenta però que se la queden els capitalistes.

El problema de la SS no és de despeses sinó d’ingressos per culpa de les polítiques neoliberals, les nefastes reformes laborals destrossen salaris i cotitzacions, les empreses sumen als seus beneficis més de 35.000 milions en reducció de cotitzacions a la SS, l’augment de la productivitat no reverteix en majors cotitzacions, no es treu el topall a les bases màximes de cotització, el que aportaria 7.000.000.000 d’euros i s’alteren els comptes carregant a les pensions despeses d’administració pública. Durant dècades els treballadors generem excedents per cotitzacions de més de mig bilió d’euros per a pagar solidàriament altres prestacions obligades de l’estat, ara amb tota la seva barra volen fer-nos creure que les pensions són un compte a part. En tot cas, els Pressupostos Generals de l’Estat han de complementar les partides necessàries per garantir pensions dignes, tal com obliga la Constitució als poders públics.

Christine Lagarde, directora de l’FMI va dir que “la gent gran viu massa i és un risc per a l’economia, cal fer alguna cosa ja”. Celia Villalobos, que també ens pren per idiotes, diu per boca del PP que “estalviïn 1 Eurito al mes per la seva pensió”. Luis María Linde governador del banc d’Espanya ha dit: “els pensionistes no estan tan malament, tenen casa pròpia” necessita que cobrem una miserable pensió per obligar-nos a malvendre la casa al banc amb hipoteques inverses i estafes similars, però qui ha estat més sincer ha estat el cínic multimilionari W. Buffett que ha dit “clar que hi ha lluita de classes i l’estem guanyant nosaltres.”

Efectivament la precarització laboral, la privatització i totes les retallades en sanitat, ensenyament, dependència i serveis socials, al costat de la llei mordassa formen part de l’atac descarnat del capitalisme als drets civils, laborals i socials que la classe obrera va conquerir amb tant sacrifici a través de la història. L’atac a les pensions afecta els pensionistes però va dirigit principalment contra tots els treballadors, autònoms i agricultors en actiu i especialment contra les dones.

Els pensionistes no permetrem que el sistema capitalista ens tracti com a càrregues per a la societat o només com a carn de negoci i especulació. Més del 30% de les llars es mantenen amb l’ajuda econòmica dels pensionistes progenitors, el suport en atenció a fills i néts cobreix al 80% de llars, les tasques de cura i dependència que no arriben als serveis socials són assumits per dones i jubilats, el temps d’oci i turisme manté l’economia en hotels i circuits de temporada baixa, consumim i paguem impostos. Tenim l’experiència, atresorem i estimulem cultura, hem patit l’explotació del capitalisme, som classe obrera, som imprescindibles i hem de protagonitzar la lluita per una societat més justa.

La marea de pensionistes ha aixecat un moviment social coordinat a tot espanya en defensa del sistema públic de pensions per a:

Derogar les reformes laborals i de SS que enfonsen salaris i pensions dels nostres descendents, aconseguir que totes les pensions es revalorin cada any amb l’IPC, equiparar la pensió mínima al SMI com a primer pas per assolir 1080 euros d’acord amb la carta social europea, acabar amb la bretxa de gènere, aconseguir la jubilació als 65 anys, aquests són objectius immediats de la mateixa manera de recuperar la sanitat, l’educació, els serveis socials i de dependència

Al sofà, capcots ens volen els qui ens roben; al carrer ens tindran amb dignitat i orgull de classe, lluitant pels nostres drets.

Si sabem votar i mobilitzar començarem a guanyar la lluita de classes.

Els pensionistes ens concentrem cada dilluns de 10 h a 11 h a la plaça Universitat.

Salvem les pensions!

Antonio Castan


Articles relacionats

Darrers articles