Quan Sant Adrià era el Pla de Besòs

Autor

Del mateix autor

Fa unes poques setmanes es commemorava a Sant Adrià l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i el final de la democràcia i la República a la ciutat, encara que podem afirmar que tècnicament les tropes franquistes van trepitjar Sant Adrià. A 1939 la ciutat es deia Pla de Besòs.

Amb la proclamació de la República el 14 d’abril de 1931, el govern de la República i la Generalitat van acordar l’inici d’un procés per promoure el laïcisme arreu Catalunya, però en gran part intentant respectant l’església catòlica i la seva influència. Això va acabar el 17 de juliol de 1936, amb l’intent de cop d’Estat contra la República de generals feixistes i reaccionaris amb el suport d’una part important de l’estructura eclesiàstica.

Catalunya en aquest moment, amb la influència d’anarquistes i comunistes al Consell de la Generalitat, inicia una radicalització de la política laica anterior per acabar amb la influència de l’església catòlica a les ciutats. ​Així, el Decret de Seguretat Interior de 9 d’octubre de 1936 disposa en l’article 6: ​El canvi de nom d’un municipi haurà de ser acordat per l’Ajuntament, i aquest acord haurà de ser sotmès a l’aprovació del Consell de la Generalitat​.

A la pràctica, la Generalitat per evitar qualsevol conflicte intern, va acceptar pràcticament totes les propostes de canvi de nom, i entre elles Sant Adrià va esdevenir Pla de Besòs, com també tenim l’exemple de Santa Coloma amb Gramenet de Besòs i Sant Boi amb Vilaboi.

En 1939, amb la derrota republicana, l’Estat franquista va restaurar i castellanitzar tots els noms de les ciutats catalanes, acabant amb Pla de Besòs i designant la nostra ciutat com San Adrián de Besós.

Després de la mort del dictador i de l’aprovació de la Constitució de 1978, es va aprovar la re-catalanització del nom de la ciutat a Sant Adrià de Besòs, que és el seu nom actual.

Rubén Gallardo

Font de la imatge: fotografia dels materials informatius del Refugi antiaeri de Sant Adrià de Besòs que recrea el paisatge del Pla de Besòs durant els anys 30 del segle XX


Articles relacionats

Darrers articles