Ressenya de “Tu precariedad y cada día la de más gente: Desigualdad y ansiedad en el siglo XXI”, de Patricia Castro

Autor

Del mateix autor

“Tu precariedad y cada día la de más gente: desigualdad y ansiedad en el siglo XXI”, de Patricia Castro (Barcelona, 1993), és un contundent assaig publicat per l’editorial Apostroph en 2023 que aborda el creixent fenomen de la desigualtat en el món contemporani. En un panorama en el qual la bretxa entre aquells que aconsegueixen tenir agència sobre les seves vides i els qui es veuen atrapats en treballs precaris i un futur incert s’amplia, Castro exposa la realitat d’una societat cada vegada més fragmentada i ansiosa, aprofundint en una sèrie de temes interrelacionats que permeten comprendre les problemàtiques de la societat actual d’una manera integral.

L’obra explora l’alienació inherent al món laboral contemporani, on moltes persones se senten desconnectades del seu treball i del seu propòsit dins de la societat. La creixent precarietat laboral i la falta de seguretat en l’ocupació, característiques de la gig economy en la qual una considerable part de la classe treballadora es veu immersa, contribueixen a aquesta sensació de desarrelament, la qual cosa té repercussions negatives en la salut mental i emocional dels treballadors. L’abundància de treballs temporals, mal remunerats i sense beneficis aguditza encara més aquests problemes, en oferir una falsa il·lusió de flexibilitat i llibertat mentre perpetua la precarietat i la inseguretat econòmica. En aquest sentit, Castro analitza com la classe obrera enfronta una sèrie de problemes mentals derivats de la inestabilitat laboral, la pressió econòmica i la falta de perspectives de futur. L’ansietat, la depressió i l’estrès són cada vegada més comuns, conseqüència de la lluita per sobreviure en un entorn laboral hostil i poc gratificant.

A través d’una anàlisi perspicaç, l’autora assenyala com la pobresa i l’angoixa s’estenen entre la classe obrera, que fa esforços titànics per mantenir-se a flotació en un món on les promeses de progrés i benestar sonen buides enfront de la crua realitat. Els governs, en la seva retòrica, semblen distants i incapaces d’abordar de manera efectiva els problemes fonamentals que afligeixen a la població, deixant-la a la sort del sistema capitalista, la base del qual consisteix a privilegiar a uns pocs a costa d’enfonsar la salut física, mental i social dels treballadors i treballadores.

Castro adverteix sobre els riscos d’una societat que s’encamina cap a uns nivells de desigualtat en els quals la por al futur i la incertesa sobre el destí de les generacions esdevenidores es tornen palpables. Aquest assaig posa en relleu la urgència d’abordar una sèrie de problemes interrelacionats, des de la crisi de cures fins a l’espoli fiscal i l’emergència en matèria d’habitatge, passant pel col·lapse climàtic: es destaca l’impacte ambiental d’un sistema econòmic basat en el consumisme desenfrenat i l’explotació de recursos naturals finits. La cerca implacable de creixement i guanys a qualsevol cost està portant al planeta a la vora del col·lapse ecològic, la qual cosa agreuja encara més les desigualtats socials i econòmiques.

En definitiva, “Tu precariedad y cada día la de más gente” aborda, d’una forma senzilla i totalment comprensible per a tota mena de públic, una sèrie de temes urgents que afecten la societat contemporània, convidant a repensar les estructures i polítiques que perpetuen les desigualtats en el món modern. Es tracta d’un molt recomanable assaig que ens permet reflexionar sobre les implicacions d’un model econòmic i social que posa en risc tant el benestar humà com el futur del planeta. És un crit d’atenció urgent que ens insta a organitzar-nos i lluitar contra l’alienació de la classe treballadora, a la recerca d’un sistema més just, equitatiu i sostenible per a totes.

Articles relacionats

Darrers articles