El retorn del sopar de la militància en l’Any Lenin

Autor

Del mateix autor

En aquest Any Lenin que tot just comença, el passat dissabte 27 de gener a la seu de CCOO del Baix Llobregat, la Fundació Neus Català, la revista Realitat, Comunistes de Catalunya i la Joventut Comunista de Catalunya (JCC) van aplegar més de 300 militants i amics per celebrar una jornada entorn de la figura del líder bolxevic i tot un seguit d’actes, inclòs un sopar, per celebrar la militància.

Després que Ricard Ribera, president de la Fundació Neus Català, donés la benvinguda a les persones presents a la sala, es va donar pas a la primera taula: Lenin vida i obra, moderada per Adelina Escandell, responsable de l’àrea d’educació, exsenadora, expresidenta de l’antiga Fundació l’Alternativa. Joan Tafalla, historiador, assagista i militant comunista va començar per fer una reflexió molt encertada al voltant del perquè de les commemoracions, explicant que calia defugir tot el que fos embalsamador i fetitxista i plantejar-la com una oportunitat per llegir i revisar el pensament de Lenin. Víctor Ríos, historiador i investigador del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra, també va posar l’accent en què calia llegir i estudiar a Lenin perquè ens ajudés a dur a terme una transformació radical (que vagi a l’arrel) de la societat.

La segona taula, Lenin: com a pensador per a la realitat actual, va estar moderada per Dana Sánchez, secretària general de la Joventut Comunista de Catalunya, excoordinadora nacional de l’Associació d’Estudiants Progressistes. Lucia Aliagas, historiadora, actual Coordinadora Nacional d’Acció Jove de CCOO de Catalunya i Patrona de la Fundació Neus Català, va fer una aproximació a Lenin i el dret a l’autodeterminació. Héctor Sánchez, secretari general de Comunistes de Catalunya, co-coordinador general d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Patró de la Fundació Neus Català i actual senador a Madrid, va recordar que el pensament de Lenin va evolucionar al llarg dels anys en funció dels canvis que es produïen en la realitat que l’envoltava i que a nosaltres ens cal fer el mateix. Amb un petit torn de paraules es va tancar aquestes dues taules de reflexió sobre la seva figura i la vigència del seu pensament en el present i el futur.

Tot seguit, la dirigent comunista Cristina Bedmar, va obrir l’acte del sopar de la militància, tot donant pas a un vídeo per recordar els i les camarades que havien traspassat en els últims anys, seguit d’un minut de silenci amb El cant dels ocells. Els familiars assistents, emocionats, ho varen agrair. A continuació, Mercedes Vidal Lago, co-coordinador general d’EUiA, Patrona de la Fundació Neus Català, responsable de l’àrea de medi ambient del Partit i gran intèrpret, va cantar a cappella Gallo negro, gallo rojo, amb el sentiment habitual i bona part de la sala acompanyant-la.

Arribà el torn d’Andrea Aznar i Nora Sánchez, secretàries d’organització de la JCC i de Comunistes de Catalunya respectivament, que van presentar el projecte de Mentoria per establir connexions entre militants històrics del Partit i la JCC, que permeti mantenir viva la memòria del partit comunista. Després es va presentar el projecte audiovisual per a xarxes socials, En un minut, ocasió en que vàrem poder veure algunes mostres d’aquests minuts protagonitzats per la mateixa Cristina Bedmar, vídeos que varen servir per recordar esdeveniments claus d’aquest any. L’acte va continuar explicant la creació de l’Ordre Lenin, una iniciativa destinada a fomentar el sentiment de pertinència al partit, per la qual cosa es va demanar al conjunt de la militància que fessin arribar a través d’un QR els 5 criteris que consideressin interessants per accedir a l’Ordre.

Un extens vídeo d’Adel Pereira, el fotògraf usual del partit, ens va permetre recordar diferents esdeveniments dels últims anys com ara: les Festes Realitat, la primera Fira del Llibre Neus Català, la jornada Construir Repúbliques, la Presentació de la Fundació Neus Català i molts més escenaris on el partit ha estat present. 

Des de la pandèmia no s’havia fet el sopar de la militància. En aquesta edició, es va aprofitar per fer també l’entrega de 50 carnets als nous militants. A més, es va explicar que els nous afiliats que s’incorporin al Partit al llarg de 2024 formaran part d’una promoció especial, la Promoció Lenin. Amb el cant de la Internacional i el cant dels segadors es va donar pas al sopar de la militància on tothom va poder gaudir d’una bona estona de relax i xerrada amb els i els camarades.

Per a acabar un agraïment especial a totes les entitats, associacions i partits locals, nacionals i internacionals que ens varen voler acompanyar en aquesta diada, a les persones que a títol individual també van voler ser-hi i als i a les que van fer possible aquesta trobada, qualssevol que fossin les seves tasques, van ser imprescindibles per a la bona marxa de la jornada; gràcies especials als i a les militants que van fer un esforç per acudir superant dificultats personals i per últim, als més petits que des de l’espai de cures no van faltar en el moment de cantar i aixecar el puny, són el nostre futur. 

Article anteriorL’amenaça dels plàstics
Article següentImpunitat i mentida

Articles relacionats

Darrers articles