Christian Burgess: El graduat d’història que ajuda als refugiats empeny per la glòria a l’Europa League

Autor

Del mateix autor

Quan Christian Burgess no està ajudant al Union Saint-Gilloise en la seva notable actuació a l’Europa League, és possible que el trobi ajudant als refugiats a Calais.

El central no és el futbolista arquetípic, potser en part a causa d’una carrera que l’ha portat del futbol universitari a Birmingham a fregar la glòria a Bèlgica.

Burgess, que té un títol en història, es va unir al Middlesbrough l’any 2012 i, després de períodes breus al Hartlepool i el Peterborough, es va mudar a Portsmouth el 2015 i ràpidament es va convertir en el favorit dels fans durant el seu temps a Fratton Park.

No obstant això, unes converses contractuals tardanes, un vell somni de treballar a l’estranger i l’impressionant oferta de l’Union SG el van portar a mudar-se a Brussel·les fa tres anys.

Aquesta decisió ha valgut la pena per a Burgess, amb l’ascens de la segona divisió de Bèlgica i la lluita pel títol de la màxima categoria, acompanyats d’una campanya inoblidable a l’Europa League.

“La trajectòria és graciosa”, va dir Burgess a l’agència de notícies PA abans del partit de tornada de quarts de final del dijous contra el Bayer Leverkusen.

“Alguns fans de Portsmouth m’han tuitat dient: ‘Podries estar jugant en Shrewsbury el cap de setmana’, aquest tipus de coses.

“Quan ho mires així de simple, vull dir, és bastant salvatge que tingui el privilegi de jugar en els quarts de final europeus”.

“[Arribar a les semifinals] seria el més gran que m’ha passat en la meva carrera, definitivament, i probablement també per al club.

“Estem a 90 minuts, qualsevol cosa pot passar i és a casa, així que som optimistes, però sabem que el Bayer Leverkusen també és un gran equip i va estar molt bé el dijous a l’anada”.

L’eliminatòria de quarts de final està 1-1 després que l’Unió SG empatés en l’últim sospir a Alemanya, on ja havia eliminat a l’Unió de Berlín en la ronda anterior.

Burgess no sols ha estat part de l’equip, sinó que també va ser titular en tots els partits en la seva carrera cap als quarts de final, una posició que tant el jugador com el club difícilment podrien haver imaginat quan es va unir el 2020.

Comprat pel propietari de Brighton, Tony Bloom, dos anys abans, l’Unió SG va posar fi a la seva absència de 49 anys de la màxima categoria en la primera temporada del defensor i es van quedar curts en el seu intent de guanyar un títol increïble l’any passat.

“Probablement hem aconseguit molt més de l’esperat en menys temps”, va dir Burgess de manera discreta, atès que l’equip està segon aquest període i continua lluitant a l’Europa League.

“Però suposo que el club està fent el que es va proposar fer, una mica més ràpid però realment creixent i ha estat un gran viatge”.

Però per a Burgess, sempre hi ha hagut més coses a la vida que ser futbolista.

Durant el primer confinament pel coronavirus, va estar en el cor de la comunitat en lloc d’en la defensa de Portsmouth, ajudant la gent gran i les persones vulnerables repartint receptes, preparant menjar i comprovant les alarmes de fum.

Burgess ha continuat com a voluntari des que es va mudar a l’Europa continental, on ara ajuda als refugiats que busquen una vida millor.

“La majoria de les vegades, si tinc un parell de dies lliures, tracto d’anar a Calais, on treballo com a voluntari en l’organització benèfica Care4Calais”, va dir.

“He estat diverses vegades i és una gran organització benèfica que fa un treball increïble amb els refugiats que busquen fer el viatge al Regne Unit”.

Burgess diu que Care4Calais ajuda a proporcionar als refugiats paquets d’aliments, tendes de campanya, sacs de dormir, roba i altres elements essencials, brindant-los serveis i “una mica de dignitat”.

“Es tracta simplement de fer que aquestes persones se sentin benvingudes i que hi ha algú allí que els cuida i els ajuda en el seu viatge”, va dir.

“Els brinden la informació que necessiten per a sol·licitar asil una vegada que arriben al Regne Unit, per la qual cosa és una gran organització benèfica que fa un treball molt, molt bo. Estic molt orgullós d’estar involucrat, fins i tot d’una manera petita”.

Burgess fa un treball similar amb l’organització benèfica Refugiats de Brussel·les a la seva ciutat adoptiva, que també és la capital de facto de la Unió Europea.

“És graciós, no? Perquè estava destrossat quan sortim de la UE, però després, quan ets un estranger a l’estranger, vols protegir el teu país”, va dir el londinenc.

“El teu orgull, el teu patriotisme, entra en joc, i vols dir ‘Anglaterra és grandiosa’, però també, sí, va ser un error, des del meu punt de vista, deixar la UE”.

A Burgess li encanta viure en una comunitat tan multicultural i diversa com la de Brussel·les, on ara espera recompensar als aficionats del l’Unió SG mantenint vius els seus somnis de l’Europa League amb un famós resultat contra el Leverkusen.

“Seria absolutament massiu”, va dir sobre l’impacte potencial de l’èxit europeu continu. “Solien ser enormes. Va ser abans de la Segona Guerra Mundial quan van guanyar tots els seus títols, però fa molt temps eren un gran club”.

“És com un ambient familiar. El principal club de fans, per dir-ho així, es diu Union Bhoys i és una cosa molt moderna, molt liberal, antifeixista, antiracista i representa molt bé al club”.

“Compartim aquest tipus de valors en comú, per la qual cosa ha estat agradable ser part d’això i crec que hi ha una estima real que va en tots dos sentits. És un gran club per a jugar”.

Article publicat originalment en anglès a Morning Star.

Articles relacionats

Darrers articles