Editorial de febrer: 8a Assemblea Nacional d’EUiA, cap a una república per a la majoria social

Autor

Del mateix autor

Vàrem acabar el gener amb un monogràfic sobre educació, amb un conjunt d’articles que analitzen en profunditat la situació de l’educació i proposen una estratègia de lluita per a l’educació pública. A més, hem tancat el primer mes de 2023 amb edicions del Safareig, el nostre twitch, on seguim generant continguts amens per parlar de política en llengua catalana amb perspectiva de classe. Aquestes no són les úniques novetats de l’any, i és que encarem el febrer amb ganes de seguir proposant debat i reflexió política. Les pròximes setmanes compartirem amb vosaltres un monogràfic elaborat amb altres revistes per parlar del 150 aniversari de la primera república i a mitjans de mes dedicarem una edició al 20è aniversari de les mobilitzacions a Barcelona contra la guerra d’Iraq. 

Demà dissabte, 4 de febrer, se celebrarà la 8a Assemblea Nacional d’Esquerra Unida i Alternativa, en el marc del 25è aniversari de la fundació de l’organització. Amb el lema “Cap a una república per a la majoria social”, durant la jornada es debatrà el document polític i es renovarà la direcció, sent una oportunitat única per situar EUiA com un actor protagonista en la construcció d’un projecte de país per a la majoria social treballadora i, també, per interpel·lar a les forces d’esquerres i sobiranistes per a la construcció del front democràtic i social que respongui a les necessitats del país en clau social i nacional. Els dirigents comunistes Mercedes Vidal i Hèctor Sánchez aspiren a revalidar la co-coordinació general en el marc d’aquesta Assemblea Nacional.

En els darrers dies, en el marc de la negociació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, s’ha fet públic l’acord entre el Govern i el PSC per impulsar un macroprojecte de competència estatal: el Quart Cinturó. La construcció de l’autovia B40 suposa un elevat impacte ecològic i paisatgístic al Vallès i reforça un model econòmic insostenible a nivell social i mediambiental. L’acord forçat pel PSC va en la línia contrària al que necessita el país; es fa necessari apostar per un model econòmic respectuós amb l’entorn natural i basat en la reducció dels desplaçaments, un transport públic ben dimensionat i estructurat, la producció de proximitat i un transport de mercaderies on el tren tingui un elevat protagonisme. 

Aquestes setmanes hem viscut noves mobilitzacions i vagues en el sector de la sanitat i en el de l’educació, demostrant una vegada més que en aquests serveis bàsics manca una important inversió en recursos, no només per millorar les condicions laborals, sinó per comptar amb serveis de qualitat per a tothom. Les últimes setmanes veiem com les vagues i les lluites obreres segueixen produint-se, per exemple, la vaga de les treballadores i treballadors de Barça TV, la vaga del personal de les instal·lacions esportives públiques gestionades per mans privades o la lluita dels treballadors d’empreses com Parker Hannifin i el Grup Euroestrellas o en àmbits tan diferents entre si, com el personal de neteja d’edificis i locals o del sector de la pastisseria per aconseguir unes condicions de treball dignes.

En un àmbit on la lluita per a la millora de les condicions laborals es produeix en el marc d’una lluita de fons pel model de relacions laborals és el de l’economia de plataforma. Només volem destacar tres fets que posen de manifest com aquest tipus d’empreses suposen un problema greu per la societat. El primer és una nova multa a Glovo per contractar falsos autònoms; el segon és que aquesta empresa respon amb l’acomiadament de 250 persones. El tercer és l’anunci de tancament de la planta d’Amazon a Martorelles, que suposarà la destrucció de 800 llocs de treball. Cal socialitzar el conflicte per fer-hi front, se’ls ha de parar els peus.

Parlant de lluita i de socialització del conflicte, no podem no parlar de notícies que cada dia no fan més que fer-se més grans. En el marc d’un conflicte amb la llei del “només sí és sí” inflat per la ultradreta política, judicial i econòmica, dos casos d’agressions sexuals protagonitzen l’actualitat: el cas Dani Alves, que ha ajudat a desmentir molts mites sobre els homes que exerceixen violència contra les dones, i el casos presentats contra el productor Javier Pérez en el marc dels Premios Feroz 2023, amb un possible segon agressor sexual essent investigat. Mentre jutges i magistrats continuen manipulant la llei per aplicar doctrines permissives i favorables a condemnats per violència masclista, el consentiment és la figura clau de la llei que, la realitat, demostra que cal defensar i posar al centre de tota acció: ja no pensem callar mai més ni tolerar cap mena d’agressió sexual.

En el plànol internacional, l’actualitat ve marcada pel conflicte que s’està produint al Perú. Davant de la crisi constitucional esdevinguda en els últims dos mesos ha desembocat en el règim de Dina Boluarte, la pitjor hereva del fujimorisme. Mentre el poble peruà, especialment les comunitats andines s’ha llençat al carrer reclamant la llibertat de Pedro Castillo, la convocatòria urgent d’eleccions i un procés constituent, la resposta per part del règim ha sigut massacrar el poble. Actualment, portem ja 58 morts, una de les pitjors repressions a Amèrica Llatina dels últims anys. De mentre el congrés continua bloquejat i no convoca eleccions, la junta colpista continua aferrada al poder. 

Per la contra el procés d’integració llatinoamericana avança amb passos ferms amb l’anunci de la creació d’una moneda comú entre Brasil i Argentina que serviria per a fer transaccions entre ambdós països, fet que reduiria la dependència del dòlar.

En altre cantó del món, a Turquia, entre els dies 7 i 9 de febrer, l’estat turc jutjarà a 108 kurds, inclosos els antics co-presidents de l’HDP, l’actual co-presidenta i tota la direcció de l’any 2014, així com diferents càrrecs electes d’aquest partit. Aquest judici ve acompanyat del bloqueig dels seus comptes bancaris. Es tracta doncs d’una operació de repressió massiva d’Erdogan contra les esquerres i el moviment d’alliberament nacional kurd abans de les eleccions generals d’aquest estiu.

Articles relacionats

Darrers articles