Editorial de juliol: orgull!

Dimarts va ser el dia de l’orgull LGTBI+, una jornada de lluita i reivindicació molt necessària en un moment on l’avenç en els drets...

Irene Ortiz: “El conflicte de les cambreres de pisos serveix de guia per a la lluita sindical”

La teva trajectòria organitzativa dins de Comissions Obreres és molt llarga i reconeguda, tot i ser una persona molt jove. Com descriuries el teu...

La política de l’amor i del soc perquè som

La política de l'amor és una de les idees-força de Gustavo Petro. El soc perquè som és el contingut i el nom del moviment...

El Tribunal Suprem acaba amb el dret a l’avortament i situa una diana sobre la igualtat matrimonial i l’anticoncepció

Com era d'esperar, la Cort Suprema dels Estats Units ha votat a favor de l’anul·lació de la  “Roe contra Wade”, la sentència històrica que...

La maledicció de la resiliència

Aquest mes de juny, el Govern central ha aprovat un paquet de 110 milions d'euros destinat a la resiliència turística de les regions extrapeninsulars,...

Dretans i nazis… units!

U. A Brussel·les, un tribunal va dictar el veredicte final sobre Antony Givoine, el qual va tractar de calar foc a la porta de...

El Dret a Morir Dignament, un any de la regulació de l’eutanàsia

Del mateix autor

Ara fa un any de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia (LORE). És un bon moment per preguntar-nos com en valorem, des de l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD), el desplegament d’una llei que suposa una fita aconseguida després de més de 30 anys de reivindicació i lluita ciutadana.

Des de l’Associació considerem un orgull haver sigut impulsores d’aquest nou dret, però no hem estat soles. Han estat fonamentals els testimonis de les persones que han fet públics els seus casos i que han hagut de morir de manera diferent a la qual volien; els col·legis professionals i els comitès de bioètica del país posicionant-se a favor del nou dret; els mitjans de comunicació que han contribuït a apropar el tema a la ciutadania i els partits polítics que des del Parlament i el Congrés, han presentat fins a 15 vegades propostes de regulació de l’eutanàsia.

Si bé és una llei que no cobreix totes les expectatives que des de l’Associació DMD haguéssim desitjat, significa una possibilitat d’alliberament per a aquelles persones que viuen amb un greu patiment o una malaltia incurable. Celebrem, per tant, la seva entrada en vigor. La nostra Associació s’ha implicat des del primer moment a col·laborar en el desplegament de la Llei, amb els i les professionals implicades i amb l’administració per tal que l’aplicació de la llei en el territori català es fes amb una visió àmplia dels requisits establerts per la Llei. 

L’objectiu de DMD és que l’aplicació de la Llei no deixi fora ningú que vulgui fer ús d’aquest nou dret. Així hem acompanyat a persones amb tota mena de patologies, en el complex procés de sol·licitar l’eutanàsia. Si una persona requereix la nostra ajuda, la tindrà. Reiterem el nostre compromís de col·laborar i lluitar perquè totes les persones puguin exercir el seu dret que se’ls ajudi de forma ràpida, eficaç i indolora  a posar fi al seu patiment i a la seva vida, si per a elles ja no mereix ser viscuda.

Valorem positivament la manera com s’està desenvolupant l’aplicació de la Llei a Catalunya, les actuacions de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i la posada en marxa de la xarxa de professionals referents per donar suport als equips que rebin una sol·licitud d’eutanàsia. Però no hem d’oblidar que cal dotar dels recursos necessaris a la Sanitat Pública (tant l’Hospitalària, com sobretot a l’Atenció Primària -on es presenten la majoria de sol·licituds d’ajuda a morir), perquè puguin atendre la població que tenen assignada amb la professionalitat i calma que necessiten. Cal escoltar les demandes dels i les professionals de la salut, cal revertir les retallades dels i estar atentes a les privatitzacions encobertes que amenacen la sanitat pública.

Però no n’hi ha prou amb la LORE per garantir un final de vida digne. Ens cal una acció més contundent del Departament respecte al Document Voluntats Anticipades (DVA), cal una campanya seriosa per tal que la ciutadania conegui aquest document i cal facilitar els tràmits pel registre del DVA. En aquest sentit l’Associació Dret a Morir Dignament s’ha reunit amb diversos membres de la Comissió de Salut del Parlament per presentar una proposta de modificació de la Llei 21/2000 per agilitzar els tràmits de DVA, demanant que l’article 8.2 sigui ampliat a un tercer supòsit per tal que el DVA es pugui formalitzar també davant dels professionals de Treball Social dels Centres d’Atenció Primària. Aquesta modificació legislativa permetrà agilitzar la tramitació del DVA. 

DMD-Cat té una important xarxa de persones voluntàries en tot el territori disposades a cedir part del seu temps per contribuir a fer que les idees de l’Associació arribin arreu del país. Aquest és el nostre valor més rellevant, és gràcies a totes les persones que aporten el seu temps, idees i energia que és possible que DMD continuï amb la seva tasca de defensar tots els drets que teníem i els nous drets que anirem aconseguint. Per què cal defensar els drets, també els de final de vida. 

Cristina Vallès Orianne és Presidenta DMD-Cat.

Articles relacionats

Darrers articles