10 evidències actuals de l’amenaça climatològica

Autor

Del mateix autor

Fawzía Abu Jáled

Roque Dalton

Vladimir Maiakovski

Recentment, en un article anterior reflexionàvem sobre les evidències històriques de l’amenaça climatològica per la humanitat. En aquest article farem un repàs a un seguit d’inquietants fenòmens que estan succeint actualment i que evidencien el canvi climatològic que està experimentant el planeta que habitem.

1- Neu al Sahara

Per tercer any consecutiu, la neu ha cobert insòlitament les dunes del desert del Sàhara. L’inaudit espectacle s’ha pogut veure amb especial intensitat al nord-oest d’Algèria.

https://actualidad.rt.com/actualidad/259402-frio-argelia-nieve-desierto-sahara

2- Ratpenats que es couen vius per la calor a Austràlia

Més de 4 centenars d’un tipus de ratpenat australià han estat trobats morts als arbres. Els animals van morir massivament en una onada de calor durant la qual la temperatura de l’aire va augmentar per damunt dels 44 graus.

https://news.nationalgeographic.com/2018/01/australian-heat-wave-flying-fox-deaths-koala-spd/

3- Animals congelats als EUA

Mentre el president Trump i els seus seguidors segueixen posant en dubte la transformació del clima terrestre, diversos incidents de congelació sobtada d’animals han estat registrats als EUA en les darreres setmanes. Una onada de fred glacial va provocar la congelació de taurons als oceans. A Florida, les iguanes congelades queien dels arbres. A Carolina del Nord, caimans atrapats en el gel van quedar-se congelats durant algunes hores.

https://actualidad.rt.com/actualidad/258831-estados-unidos-esta-congelando-literalmente

https://actualidad.rt.com/viral/259549-sorprendente-video-caimanes-incrustados-hielo-vivos

4- Illes de l’Oceà Pacífic que queden submergides

L’augment del nivell del mar ha provocat que fins a 8 illes de l’Oceà Pacífic hagin quedat submergides i amenaça amb submergir-ne moltes més durant els mesos vinents.

https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/09/09/new-study-finds-8-islands-swallowed-by-rising-sea-level/#31f16ea95283

5- L’escassetat de cacau amenaça la indústria de la xocolata

Les dificultats de la planta del cacau per adaptar-se als canvis climatològics i a l’ascens de les temperatures estan fent minvar seriosament la seva producció. La situació és tan preocupant que un recent estudi considera la possible extinció d’aquesta planta cap al 2050 i manté amoïnada tota la indústria de la xocolata.

http://www.businessinsider.com/when-chocolate-extinct-2017-12?utm_source=feedly&utm_medium=webfeeds

6- Cau la producció de vi a tota Europa

La variació de les estacions, l’augment de temporades amb climes extrems, les gelades i les sequeres estan dent minvant la producció de vi a tota Europa i, en alguns casos, afectant a la seva qualitat. Es preveu que la producció vinícola d’enguany serà la més baixa dels darrers 50 anys.

7- El sec desert d’Atacama es cobreix de flors

Un fenomen de floració inusual s’ha registrat al desert d’Atacama, a Xile. El sorprenent fenomen ha estat atribuït a la variació del Niño i l’augment de les precipitacions en un territori que era considerat un dels deserts més secs del món.

https://www.nacion.com/el-mundo/conflictos/lluvias-de-flores-en-el-desierto-de-atacama/3F5A26VTRVDDRK3SCWFRAQJDAI/story/

8- El 99,8% de les tortugues marines verdes s’han tornat femelles

La immensa majoria de les tortugues verdes que habiten la gran barrera de coral australiana s’han tornat femelles. La població masculina de tortugues ha quedat reduïda de manera preocupant i, encara, inexplicable. Un estudi atribueix aquest fenomen al canvi climàtic.

http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(17)31539-7.pdf

9- Les cabres alpines minven

Segons un recent estudi, el canvi ambiental està fent minvar les dimensions de les cabres alpines que, segons un grup de biòlegs, estan variant els seus hàbits d’alimentació.

https://frontiersinzoology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12983-014-0069-6

10- La gran barrera de coral està profundament malmesa

La gran barrera de coral australiana està seriosament amenaçada pels importants canvis en la qualitat de l’aigua, per l’augment de les temperatures, per la pesca intensiva i pel trencament de l’ecosistema. Es calcula que en les darreres dècades s’ha reduït dos terços.

https://es.wikipedia.org/wiki/Amenazas_medioambientales_de_la_Gran_barrera_de_coral

PA


Articles relacionats

Darrers articles

Què pot la poesia?

Joana Raspall i Juanola

Gabriel Celaya

Àmal Yarrah