Celebrem la República

Autor

Del mateix autor

La República no és una idea, una utopia, una fe. La República és una realitat que construïm les persones conscientment, a través del nostre posicionament ètic, és una manera de ser i d’actuar.

La Res-pública és la cosa pública, l’interès general. Com a ciutadania, totes les persones en som responsables. Tothom està cridat a fer política, a participar en el govern de la polis, la ciutat. Tothom està citat a participar en la democràcia, per això l’anomenem govern del poble.

La República és l’experiència col·lectiva de la humanitat que ha avançat a través de la negra nit del temps portant el foc del coneixement. És la memòria ancestral d’una lluita que es remunta al mateix naixement de la civilització i que ha sobreviscut a totes les repressions i a tots els imperis. La República és la història de la humanitat.

La República és la llibertat primigènia dels nòmades de l’estepa, la igualtat dels éssers humans que habiten sota el cel, el reconeixement dels altres com a germans. La República és el pensament dels antics savis Kapila i Mozi, el camí del mig del Buda, la filosofia de Sòcrates, la irreverència de Diògenes i els cínics, la resistència dels estoics. La República té per corona la ciutat com Cíbele i és distingida pel barret frigi del seu fill Mitra, el nen salvador, l’alliberador d’esclaus.

La República és la crida d’Espàrtac. Sosté la balança de la justícia i l’espasa de la llei. Té als seus peus l’agricultura, la indústria i el comerç. Té a la falda la ciència, la tecnologia i les belles arts. La República és hereva de l’assemblea de la llum convocada pel profeta Mani, hereva de la revolta dels Càrmates contra la tirania de les supersticions, hereva de la predicació dels Bons Homes que van ensenyar-nos que el cel i l’infern són aquí, a la terra.

La República s’amaga en els versos d’Omar Khayyam, viatja per la ruta de la seda fins al Renaixement, creix com una llum durant la Il·lustració, s’alimenta de les enciclopèdies de Diderot i és descodificada en les reflexions de Volney a les Ruïnes de Palmira. La República és la novena simfonia de Beethoven.

La República és la suor de la revolta, la calor de la comuna i el cop sec de la guillotina. La República és proclamada el 1789. La República és manifestada el 1848. La República és planificada el 1917. La República és la joia de l’emancipació, la glòria dels pobles que han decidit governar sobiranament els seus destins. És la llei, el bon govern i la justícia, la República és la ciència de l’harmonia social, és l’expressió racional de la democràcia. La República és la garantia d’una societat laica, l’exercici del dret a ser ateu i a no reconèixer cap altre poder que la raó. La República ha estat esclafada algunes vegades però mai ha estat derrotada.

La República és un codi d’organització de la societat, una construcció col·lectiva a través dels segles i les nacions, la conspiració mil·lenària dels oprimits contra els tirans, una llarga revolució materialista contra l’idealisme imperial. La República viu en la nostra lluita, és el fil roig de la llibertat dels pobles, és un missatge de ciència i de progrés que travessa la història i guia la humanitat.

Celebrem la República. Visca la República!

PA


Articles relacionats

Darrers articles