Turisme i memòria: idees i reflexions per a avançar cap a un horitzó postcapitalista

Authors

Del mateix autor

Un model turístic postcapitalista i desmercantilitzat, que es lliga amb les velles aspiracions del moviment obrer per al gaudi d’un temps alliberat del treball, on els seus principals paràmetres siguin l’oci popular, el descans, la salut, l’enriquiment cultural i el desenvolupament intel·lectual i moral d’una societat democràtica, ha d’entendre els llocs de memòria com a espais d’oportunitat per a una recreació de proximitat, fonamentalment dirigida a la població local, que contribueixi al coneixement i la interpretació del passat recent en clau progressiva i emancipatòria. En aquest sentit, el turisme pot ser un espai adequat i complementari a l’educatiu, on una societat que desitgi conèixer el seu passat pugui extreure lliçons útils per al seu present i el seu futur. Però hem de ser conscients que en els paràmetres actuals la relació entre turisme i memòria ens porta per camins incerts i relliscosos, i que tota proposta recreativa haurà d’eludir riscos diversos.

Problemàtiques del turisme de memòria

Acceptar que la memòria és un espai de disputa política on el passat es mobilitza en funció d’interessos presents és el primer exercici d’honestedat que hem de dur a terme. Per tant, no hem de caure en ingenuïtats benintencionades o acceptar superioritats morals del tipus “fi de la història”, que col·loquin el moment present en talaies ètiques des d’on es jutja el passat de manera condescendent. Si acceptem que la memòria del passat és un espai en disputa, hem de decidir honestament quina posició defensarem, de quin costat estem i quins objectius volem aconseguir quan difonem el passat. D’altra banda, el model turístic hegemònic actualment té una gran capacitat d’absorbir i mobilitzar comercialment qualsevol proposta per alternativa i socialment útil que es presenti. Certament, si com ens recorda David Harvey no hi ha proposta o idea moralment positiva que el capitalisme no pugui pervertir i transformar en una cosa horrible, també és cert que, com apunta agudament el nostre company Ernest Canyada, no hi ha cap pràctica social que no pugui ser pensada i practicada en un sentit emancipatori. Tampoc el turisme, i concretament el turisme en espais memorials.

És per això que creiem que és necessari problematitzar el turisme memorial, plantejar-nos els seus conflictes i contradiccions i delimitar idees i propostes de com pensem modestament que ha de caracteritzar-se una oferta turística en els llocs de memòria. Per a això haurem de transitar pels debats oberts per l’anomenat “giro memorial” [1], que des dels anys 80 i 90 del segle passat han obert una nova i contradictòria època de relació i mirada al nostre passat recent: la irrupció del “testimoni”, l’entronització de les “víctimes”, la despolitització de la memòria, la Xoà (Holocaust) com a “religió civil” d’Occident, el paradigma dels drets humans com a horitzó ètic preferencial, i en molts casos exclusiu, per a jutjar el passat, etcètera. Totes aquestes tendències i debats, que han sacsejat i catapultat el panorama de la memòria històrica en les últimes dècades, seran fonamentals per a caracteritzar una activitat turística èticament acceptable en relació amb els llocs de memòria.

No és la nostra intenció tancar cap debat, però sí que volem prendre postura clara en el terreny moltes vegades pantanós del coneixement i difusió del passat recent i traumàtic. El turisme pot contribuir al seu millor coneixement i a evitar que els riscos d’un injust oblit caiguin sobre aquells esdeveniments i els seus protagonistes, però també pot ser un instrument dels poders estatals per a dur a terme una manipulació política en el present, i d’uns poders econòmics que vegin en ells simples i rendibles productes d’explotació comercial. També pot succeir que se li atribueixin a la memòria tot tipus de miraculoses propietats curatives. El cas del camp d’extermini nazi d’Auschwitz, a Polònia, representa un terrible exemple d’aquestes cruïlles, ètiques, polítiques i mercantils. Trobar formes per a visitar-ho respectuoses amb els sofriments dels deportats que allí van morir i van sobreviure, que siguin també útils per a intentar comprendre l’allí esdevingut i integrar-ho en la malparada consciència europea, i que finalment siguin positius en tots els sentits per als habitants de l’actual ciutat polonesa de Oswiecim, és un objectiu al qual una proposta de turisme de memòria no pot ni ha de renunciar.

Algunes propostes

És en aquest sentit que proposem algunes idees i reflexions sobre per on haurien de transitar les propostes turístiques en els llocs de memòria, atenent sobretot els límits i les línies vermelles que hem de tenir en compte i respectar per a poder desenvolupar un turisme de memòria, de proximitat socialment útil i que pugui ser part d’una alternativa postcapitalista.

Amb l’única pretensió d’iniciar un debat que sigui productiu punt per a les institucions públiques, que han de gestionar espais de memòria, els moviments de memòria democràtica que els reivindiquen i a les iniciatives turístiques, que, sense renunciar a guanys econòmics, no volen tampoc deixar de contribuir a una societat més justa i democràtica avancem aquestes idees i propostes sobre els llocs de memòria i la seva relació amb el turisme.

Els llocs de memòria han d’atendre primer els objectius de recuperació i transmissió del succeït en el passat. Per tant, han d’anar dirigits primordialment a les poblacions que van viure o són hereves dels fets històrics esdevinguts. Elles són les principals protagonistes i receptores del lloc de memòria. Aquests han de ser divulgats de la forma més àmplia i rigorosa, però la seva funcionalitat turística no hauria de ser en cap cas una prioritat. El lloc de memòria no ha de renunciar a tenir un ús turístic, però sí a la seva mercantilització. Sense descartar-la en termes categòrics, la promoció econòmica del territori no ha de ser mai el motor que impulsi un espai de memòria si no volem posar en perill el seu autèntic sentit.

La funció pedagògica hauria de ser la principal motivació en la seva materialització física. Els continguts han de ser didàctics i atractius, però han de fugir de l’espectacularització i de les anècdotes cridaneres. L’objectiu no és exclusivament l’entreteniment, sinó la divulgació històricament fonamentada d’un passat que pot ser conflictiu o no. El coneixement i la reflexió han de caracteritzar l’espai i els usos lúdics, quan són presents, han d’estar al servei d’aquests.

Han d’acceptar que es troben en una “zona grisa de coneixement”, un lloc incert i inestable també des del punt de vista ètic. Els llocs de memòria no són llocs màgics i purificadors on se’ns revelarà el passat, sinó espais amb relats, a vegades contradictoris, que ens guiaran i estimular a pensar críticament i a continuar aprenent. Tampoc són llocs dels quals necessàriament tornarem moralment millors. El visitant ja extraurà les seves pròpies conclusions a partir dels seus propis principis ètic-polítics i els coneixements previs sobre els fets històrics relatats.

Han de fugir de la mera propaganda i explicar els fets tal com ens arriben a partir d’una recerca històrica seriosa i fonamentada i que fugi de qualsevol intenció merament partidista. El relat ha de distingir entre la recuperació científica i documentada del passat i la seva utilització, legítima o no, per als fins polítics del moment present que s’expressen. Encara que és impossible que un espai memorial no porti algun tipus de càrrega ideològica dels qui l’aborden, sí que és cert que ha de prevaldre el desenvolupar aquests aspectes respectant els fets històrics de manera justificada.

Han de donar també veu als qui històricament no l’han tingut: les classes subalternes, les dones, els grups marginats i minoritaris, etcètera. També ser respectuosos amb els sentiments i les preocupacions d’aquelles persones que van viure els fets o que són les seves hereves.

Han de tractar d’explicar fidelment el passat, però sense servir a fins revengistes o que instiguin els mateixos odis que van provocar, i van resultar, del conflicte. Però tampoc poden posar-se al servei d’apaivagaments ficticis que no es corresponguin amb el sentir actual de les poblacions que van viure els esdeveniments que es volen relatar. El passat i les seves conseqüències poden no haver estat superats i això no s’ha d’ocultar després de relats construïts des d’una suposada superioritat moral que els edulcora i els posa al servei d’un idíl·lic present.

Les emocions no han de prevaldre sobre les explicacions racionals dels fets. Un lloc de memòria no pot convertir-se en un simple espai panegíric per a l’exaltació dels seus protagonistes o la simple denúncia apassionada d’una injustícia. El relat ha de descriure els fets, evitant els elements d’exaltació. Ha de donar espai crític perquè el visitant, en funció dels seus coneixements i la seva prèvia posició ètic-política, elabori les seves pròpies valoracions i conclusions sobre els fets succeïts en el lloc.

No han de pretendre suposades equidistàncies o neutralitats que equiparessin als qui han defensat els drets humans i les llibertats amb aquells que els han vulnerat i destruït. Per tant, han de fomentar el respecte i la difusió dels valors democràtics: la llibertat, la igualtat, la solidaritat humana i la fraternitat entre els pobles, el feminisme, la defensa dels drets dels pobles oprimits, que no poden ser equiparats a aquells contravalors que fomentin l’odi entre els pobles, la discriminació social, racial, de gènere o qualsevol idea que impliqui una superioritat de cap mena entre un col·lectiu humà o un altre ni que suposin una vulneració dels drets humans. No valen els arguments que alimentin relativismes morals del tipus “tots vam ser culpables”, sinó que han de prendre partit per aquells que van defensar els valors democràtics per sobre d’aquells que els van vulnerar.

El sector turístic no pot ser qui els defineixi. Al contrari, han de ser les institucions, impulsant polítiques públiques de memòria, els moviments socials de memòria democràtica, les universitats i centres de recerca i la ciutadania organitzada en general (sindicats, partits, associacions) els qui defineixin com han de ser els llocs de memòria i en cap cas el sector turístic. Aquest ha de ser el receptor que s’adapta als consensos socials previs sobre com i on han de transmetre’s els relats del passat.

El dolor no pot constituir l’eix sobre el qual es desenvolupen. Les experiències doloroses causades, per exemple, per l’acció violenta dels estats, constitueixen un element de l’experiència històrica que ha de ser coneguda àmpliament, donada la vulneració dels drets humans que ha suposat en molts casos. No obstant això, no ha de convertir-se en l’eix central al voltant del qual giren les polítiques públiques de memòria i per tant dominar exclusivament el relat d’aquests llocs. Aquests espais, sense obviar a les víctimes i els seus sofriments, han de posar en valor i donar agència a les accions socials i polítiques de les quals van ser protagonistes i que en molts casos van ser la causa directa de la seva victimització. Com afirma Ricard Vinyes, “l’exemplar no és el dolor, és l’acció, no parlem de víctimes. Parlem de persones represaliades” (Jelin i Vinyes, 2021: 110). En aquest sentit és important que en els llocs de memòria s’expliquin les trajectòries socials i polítiques dels protagonistes, contextualitzades en els moments i esdeveniments històrics que van viure, evitant que el moment de victimització aparegui com a l’única cosa rellevant.

Les experiències promogudes pel turisme de memòria haurien de fugir de la intenció moralitzadora i profilàctica. Tal com suggereix Ricard Vinyes han de “proporcionar experiències existencials i polítiques profundes que ens ajuden [el destacat és nostre], a establir un posicionament ètic –qualsevol que sigui– davant el passat, la qual cosa no és poc” (Jelin i Vinyes, 2021: 42). Per tant, en posar en valor els llocs de memòria i les seves capacitats pedagògiques i moralitzadores hem de ser prudents i delimitar bé els seus límits i contradiccions. No demanar-los allò que no poden donar, a saber, una sort de purificació i elevació moral que ens permet jutjar el passat des d’un suposat estadi privilegiat i on hem superat les suposades misèries i contradiccions de les generacions que ens van precedir.

Un exemple de proposada memorial que aporta alguns dels valors defensats més amunt és l’exposició “Quan plovien bombes” de l’any 2007, que se centrava en els bombardejos sobre Barcelona entre els anys 1937 i 1939 durant la Guerra d’Espanya. Els historiadors Xavier Domènech i Laura Zenobi proposaven, a través d’ella, posar en valor la capacitat organitzativa de la població per a respondre i protegir-se de la barbàrie, connectant amb els valors democràtics universals. Per a això, més que centrar-se únicament en les dades de mort i destrucció, i en les víctimes i sofriments de la ciutat, el que van fer va ser destacar un aspecte suggeridor i desconegut: la construcció de refugis antiaeris, que va ser en gran part gràcies a la mobilització popular, es va donar sobretot en les zones amb major tradició associativa, no sempre coincidents necessàriament amb aquelles més castigades pels atacs aeris. L’exposició evitava, sense obviar-les, centrar-se exclusivament en les víctimes, les destruccions i els sofriments, i li donava importància a la capacitat de la ciutadania organitzada per a defensar-se davant l’adversitat i la barbàrie.

Turisme i memòria

La memòria constitueix un recurs bàsic per a la construcció d’una societat democràtica, però no existeix una fórmula única, ni senzilla, per a dur-la a terme i molt menys dins de l’àmbit del turisme. El turisme de memòria pot ser d’utilitat si es manté dins d’uns certs límits, com els que hem intentat esbossar més amunt. El coneixement del passat i la priorització del foment de valors democràtics i de respecte als drets humans han de situar-se sempre per sobre de la creació d’un producte comercialment atractiu i merament experièncial. Poden aportar també propostes recreatives que afavoreixin el turisme de proximitat, a través de la visita a llocs o la realització de rutes carregades d’història que proporcionin informació i coneixement sobre el nostre passat. De tot això podem extreure la seva importància social en termes de proposta turística, però per a considerar-les un èxit, quant als seus fins, hem de tenir en compte cada context i no pretendre atribuir a la memòria les propietats gairebé miraculoses que es repeteixen acríticament en molts discursos benintencionats.

Certament, la memòria i el coneixement de la història són una condició absolutament necessària per a avançar cap a una societat més justa i democràtica. Però no són condició suficient. Com tampoc seran mai una garantia segura de no repetició dels passats violents i traumàtics, a pesar que la famosa frase de Georges Santayana es reiteri una vegada i una altra en cada ocasió que realitzem discursos moralitzadors sobre el passat. Hem de ser humils i acceptar els límits dels beneficis de la memòria i el coneixement històric, que, malgrat tot, no són pocs i són absolutament necessaris. Per això defensem que el turisme vinculat a la memòria d’un passat recent pot constituir una proposta recreativa de proximitat on el descans i l’ús del temps lliure, units a experiències intel·lectual i moralment enriquidores, contribueixin a la formació d’una ciutadania més sàvia, critica i democràtica.

Aquest article es publica en el marc del projecte “Plataforma de recerca en turisme, drets humans i equitat de gènere sobre Amèrica Llatina. 2a Fase”, realitzat per Alba Sud amb el suport de la ACCD (convocatòria 2020). Article originalment publicat a Alba Sud. Es pot consultar aquí: https://www.albasud.org/blog/ca/1531/turismo-y-memoria-ideas-y-reflexiones-para-avanzar-hacia-un-horizonte-poscapitalista

Notes:

[1] Seguint a Enzo Traverso entenem el “gir memorial” com la penetració a partir dels anys 80 del terme “memòria” en els àmbits de debat de la ciència social, sent utilitzada en molts casos com a sinònim d’història, absorbint-la i mostrant-se com la seva versió menys àrida i acadèmica, més pròxima i humana. Ja en aquest segle la “memòria” ha envaït l’espai públic de les societats occidentals. El passat es converteix en inseparable del present i amplificat pels mitjans de comunicació i promogut per les institucions públiques, apareixen els “llocs de memòria” com a espais on es materialitza una sort de “pulsió commemorativa”. Per a Traverso aquesta centralitat de la memòria esdevé en una sacralització dels llocs significatius d’un passat convertit ara en “memòria col·lectiva”. Una autèntica “topolatria” que prendrà cos en el “turisme de memòria” (Traverso, 2006).

Referències:

Jelin, Elisabeth y Vinyes, Ricard (2021).  Como será el pasado. Una conversación sobre el giro memorial. NED Ediciones.

Traverso, Enzo (2006). Instrucciones de uso. Historia, memoria, política. Prometeo Libros.

Articles relacionats

Darrers articles