Ressenya de ‘Proceso a Mariana Pineda’

Del mateix autor

La jove Mariana de Pineda fou executada el 26 de maig de 1931 a Granada per garrot vil, durant el regnat de Fernando VII; tenia vint-i-sis anys. Fou detinguda per anarquista i jutjada per defensar la causa liberal enfront de l’absolutisme, però també varen concorre altres factors de revenja personal en la seva sentència. 

El 2006, la Unió Europea l’homenatjà i donà el seu nom a l’entrada principal del Parlament Europeu, i en el Congrés dels Diputats a Madrid també hi figura el seu nom.

Al voltant de la seva figura i partint del mite popular, Federico Garcia Lorca va escriure el drama Mariana Pineda, que es va estrenar el 24 de juny 1927 a Barcelona, amb decorats i vestuari de Salvador Dalí i amb Margarida Xirgu en el paper protagonista. 

Proceso a Mariana Pineda és una minisèrie espanyola de televisió, dirigida per Rafael Moreno Alba amb Pepa Flores, emesa per TVE l’any 1984.

Veure aquesta pel·lícula és una bona manera de recordar aquesta figura històrica i també a l’actriu Pepa Flores. 

Pepa Flores, Marisol, com a nena prodigi, després de l’estrena de la seva primera pel·lícula Un rayo de luz al 1960 es va convertir en un fenomen social. Es posà en marxa al seu voltant tot un seguit d’accions publicitàries i de promoció comercial poc habituals a l’Espanya d’aquells anys. Pel·lícules, discos, i tota mena de merchandising: cromos, nines, revistes, la varen convertir en un producte de propaganda del régim, era present a actes públics, feia gires per tot el món. Però, lluny d’aquesta imatge d’infantesa idíl·lica, fou víctima d’explotació laboral, d’abusos físics i sexuals, un dels motius perquè decidís, anys després, recuperar el seu nom propi. 

Pepa Flores va participar en la primera vaga d’actors teatrals per reivindicar la reducció de la jornada laboral. Militant del PCE i posteriorment del Partit Comunista dels Pobles d’Espanya, va defensar públicament els ideals del marxisme, va participar en les mobilitzacions contra l’OTAN i va ser activa defensora de la Revolució cubana.

El 1982 es va casar amb el ballarí Antonio Gades a Cuba, els padrins foren Fidel Castro i Alícia Alonso

El 1986, es va desvincular de qualsevol activitat artística i política i ara viu retirada. 

Articles relacionats

Darrers articles