Recomanacions culturals antiracistes per combatre el Día de la Hispanidad

Del mateix autor

Tenim clar que el racisme és un problema estructural, que té una aliança criminal amb el capitalisme i que volem acabar amb ell. Amb el temps, les persones blanques sembla que estem reaccionant i que, cada cop, som més conscients dels nostres privilegis i treballem per revisar-nos i fer un pas enrere. En aquesta línia, des de la Revista Realitat hem decidit aprofitar la data del 12 d’octubre per recomanar cultura feta per persones racialitzades. Aquí ve la selecció comentada, feta per l’Aitor Granados:

Música

“On Living” Justice For Keith LaMar / Freedom First (2021)

En Keith Lamar va ser condemnat a mort l’any 1995. La seva execució està programada el novembre de 2023. Albert Marquès és un músic de jazz gironí resident a Nova York que, en conèixer la història d’en Keith, va voler ajudar perquè arribés a més gent. Per fer-ho, van crear aquesta col·laboració musical en què Lamar recita uns versos del poeta turc Nazim Hikmet, mentre que l’Albert i més músics l’acompanyen. Es va gravar durant el confinament de manera telemàtica. En podeu saber més a: keithlamar.org.

The Specials- Protest Songs (2021)

El mític grup 2 Tone de Coventry ha tret aquest any un disc de versions amb una temàtica compartida: la cançó protesta. Hi podem trobar clàssics d’artistes com Bob Marley, Freedom Highway escrita el 1965 per la marxa de Selma a Montgomery, o alguna relativament nova com Fuck All The Perfect People de Chip Taylor and The New Ukranians.

Cinema i sèries

Small Axe (2020)

Steve McQueen (Hunger, Dotze anys d’esclavitud) va dirigir l’any passat una sèrie dividida en cinc pel·lícules que funcionen com una antologia de la història de l’home negre anglès als seixanta, vuitanta i noranta. A part de ser una gran reivindicació i denúncia del racisme descarat i assassí que han patit i que encara pateixen, aquesta sèrie també farà les delícies d’anglòfils i amants de la música negra.

When They See Us (2019)

Basada en fets reals i situada a Nova York, aquesta sèrie de quatre capítols, dirigits per Ava DuVernay, explica la història dels cinc exonerats: Un grup de joves van ser acusats falsament de violar i apallissar una dona a Central Park l’any 1989. Les actuacions són molt bones i ens fan sentir una petita part de la ràbia que van sentir aquells joves quan van veure com tot un país s’enfrontava a ells gràcies a una policia racista i manipuladora, que no va dubtar en acusar falsament a cinc menors d’edat de classe obrera negra.

His House (2020)

Aquesta pel·lícula de terror tracta sobre una parella de refugiats de Sudan que han d’afrontar les diferències culturals i al racisme d’un petit poble d’Anglaterra. La pel·lícula descriu tot el procés de canvi i adaptació i, alhora, mostra com els protagonistes lluiten contra els fantasmes del passat i deixen enrere uns costums i una cultura molt arrelada, que ja no té cabuda en la nova vida que han d’adoptar. L’atmosfera és asfixiant i opressiva, i materialitza l’horror del passat, la culpa i el sentiment de no pertinença en una personificació demoníaca que turmentarà els protagonistes durant tota la trama.

Podcasts

Colmenas Tapizadas

Les dues podcasters de Saragossa ofereixen cada setmana programes variats, on es tracten tota mena de temàtiques socials clàssiques i contemporànies, sempre acompanyades de cançons molt ben trobades. Antiracisme, feminisme, ecologisme, història d’Espanya o Anglaterra o subcultures urbanes són només alguns dels temes que hi podreu trobar. Si les voleu escoltar les podeu trobar a IVoox.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles