12è Congrés de la CONC: La força dels treballs

Del mateix autor

David Ruiz

Els propers 21, 22 i 23 de maig es celebrarà a Barcelona el 12è Congrés de la Comissió Obrera de Catalunya, sota el lema “La força dels Treballs”. El procés congressual de l’organització sindical més important de Catalunya, amb més de 147.000 persones afiliades, constitueix un esdeveniment important per al mon del treball a Catalunya, com espai de debat i reflexió col·lectiva en mig d’una crisi sanitària i social, el qual ha de posar en el centre del debat polític el valor social dels treballs.

Un procés congressual que s’està realitzant enmig de la pandèmia per la COVID. Una pandèmia que ha posat en evidència la força dels treballs per sostenir la vida, i que ha posat en el centre que les persones treballadores som essencials. I precisament en un moment com l’actual, marcat per la major crisi sanitària, econòmica i social dels nostres temps, el sindicat no es podia aturar i no podia ajornar el debat per formular i actualitzar la seva proposta sindical. El sindicat s’ha hagut d’adaptar per portar a terme el procés congressual, implantant sistemes tecnològics que han permès combinar la participació a través de nous mecanismes telemàtics i digitals, amb la participació presencial de les persones afiliades amb les corresponents mesures de seguretat.

Un procés congressual que prèviament havia estat precedit de la segona Assemblea Sindical Oberta, a través de la qual milers de persones van participar en la construcció de les bases de les propostes congressuals. El procés d’assemblees es va iniciar al mes de desembre de 2020, on estaven convocats a participar la totalitat de l’afiliació del sindicat en centenars d’assemblees, tant a nivell territorial i sectorial, com a les seccions sindicals d’empresa. Un procés on tota l’afiliació de CCOO està convocada a participar en la deliberació col·lectiva de les propostes i l’elecció a les persones que participen als diferents congressos. S’han renovat els òrgans de direcció de centenars de seccions sindicals d’empresa, s’han realitzat els congressos dels sindicats comarcals i intercomarcals, i en aquests moments estan finalitzant els congressos de les diferents Unions Territorials i les Federacions a Catalunya, 

La proposta sindical del 12è Congrés situa que els canvis profunds que s’estan donant al teixit productiu i que modifiquen les relacions de treball i les relacions socials no es poden fer sense comptar amb les persones treballadores. Situa que a Catalunya és necessària una indústria de caràcter nacional amb un valor estratègic, i es proposen canvis que siguin un avenç dels valors de la democràcia i que obrin les portes de les empreses i l’economia a la participació de les treballadores i els treballadors. Entre els elements centrals per avançar cap a la justícia social es situen canvis en el mon del treball, la força del feminisme, la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la salut. CCOO de Catalunya es compromet amb la construcció d’un model econòmic i productiu que posi al centre les persones i les seves necessitats bàsiques, que sigui respectuós amb el medi ambient, que fomenti una economia circular que respecti el planeta i una transició justa que no deixi ningú enrere, que reconegui la importància de la sostenibilitat de la vida. Són canvis per posar les persones al centre de les prioritats polítiques, amb els quals els serveis públics desenvolupin la seva funció com a garantia de drets de ciutadania. 

Els documents congressuals s’estructuren en 6 eixos de debat:

  1. Reforçar la democràcia, tant a nivell institucional com la participació de la representació sindical en les decisions empresarials, i la importància de la concertació social
  2. Pacte Verd Europeu, per transitar cap a un altre model productiu i energètic que transformi l’economia i garanteixi una transició justa que millori les condicions de vida
  3. Avançar en igualtat, per combatre les desigualtats socials que s’alimenten de la precarietat laboral i de l’atur estructural, així com la necessitat de promoure la igualtat efectiva entre dones i homes, i combatre les desigualtats de gènere a la vida social i al mon del treball
  4. Treball digne i protecció social, on el treball és situa al centre de qualsevol projecte de vida digna, i es reivindiquen canvis que dignifiquin les condicions de treball en un mercat de treball d’ocupació precària i de baixa qualitat.
  5. Enfortir l’estat del benestar, per posar les persones al centre de les prioritats polítiques i que els serveis públics desenvolupin la seva funció com a garantia de drets de ciutadania, on cal destinar més recursos als serveis públics i crear ocupació pública de qualitat. 
  6. Una organització que s’adapta als nous reptes, renovant els seus instruments de gestió en un món del treball digitalitzat, potenciant la proximitat sindical i estenent la presencia sindical a nous espais de treball per donar resposta als canvis del teixit productiu.

Entre el 21 i 23 de maig 650 delegats escollits en diferents assembles i congressos participaran en el 12è Congrés per fer el balanç dels darrers 4 anys i per debatre sobre aquests eixos i elaborar de forma col·lectiva la proposta sindical per al proper període. I escollir la nova direcció de CCOO de Catalunya. Tot apunta a que Javier Pacheco continuarà liderant el sindicat a Catalunya els propers 4 anys, i que ho farà amb un suport ampli del Congrés. Es presenta amb la força que li donen l’aval de més de 10500 persones afiliades que han avalat la seva candidatura durant el procés congressual.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles

L’ultradreta i les institucions

Cuba: La raó és el nostre escut

Homenatge a Juan Navarro