El Tribunal Suprem acaba amb el dret a l’avortament i situa una diana sobre la igualtat matrimonial i l’anticoncepció

Authors

Del mateix autor

Com era d’esperar, la Cort Suprema dels Estats Units ha votat a favor de l’anul·lació de la  “Roe contra Wade”, la sentència històrica que va legalitzar l’avortament a tot el país fa gairebé 50 anys. La decisió ja es va revelar en una filtració sense precedents informada per  Politico a principis de maig, però ara la nació té la versió final de l’opinió majoritària escrita pel jutge Samuel Alito i que va circular entre els altres jutges al febrer.

La sentència estableix per primera vegada a la història dels Estats Units l’eliminació per part del Tribunal d’un dret garantit constitucionalment. Però els extremistes del Tribunal Suprem no semblen satisfets amb només acabar amb el dret a l’avortament. El jutge Clarence Thomas, un dels jutges associats al Tribunal Suprem, va demanar al mateix tribunal que s’anul·lin altres decisions anteriors que protegeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe, el sexe gai i l’ús d’anticonceptius.

La destrucció de Roe està tenint un impacte immediat. A l’estat de Virgínia Occidental, divendres al matí, l’última clínica de l’estat que oferia serveis d’avortament va tancar les portes. L’única clínica de Mississipí va continuar oferint serveis, però s’esperava que en qualsevol moment la seva activitat fos aturada a mesura que manifestants d’extrema dreta es reunien a fora. A Wisconsin, Planned Parenthood va emetre una ordre d’aturar els serveis d’avortament a les seves dues clíniques. Escenes similars s’estan reproduint a tot el país.

La decisió anul·la tant Roe vs Wade, la sentència del Tribunal de 1973 que consagrava el dret constitucional a l’avortament, com una decisió de 1992, a Planned Parenthood vs Casey, que essencialment defensava aquest dret.

Alito va escriure: “Roe estava equivocat molt des del principi. El seu raonament va ser excepcionalment feble i la decisió ha tingut conseqüències perjudicials. I lluny d’aconseguir un acord nacional del problema de l’avortament, Roe i Casey han inflamat les divisions al país”.

Per ajudar a Alito a posar fi a Roe tant Thomas com els jutges Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Aquests tres últims jutges van ser nomenats per l’expresident Donald Trump. Thomas va votar per primera vegada per anul·lar Roe fa 30 anys.

Els jutges Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan, els últims nomenats pels demòcrates al Tribunal, van discrepar de la decisió.

“Amb pena, per aquest Tribunal, però més, pels molts milions de dones nord-americanes que avui han perdut una protecció constitucional fonamental, discrepem”, van escriure, advertint que la dreta opositora al dret a l’avortament ara intentarà imposar una prohibició a tot el país “des del moment de la concepció i sense excepcions per violació o per incest”.

Tot i que no va signar la seva dissidència, el jutge en cap John Roberts va votar amb l’ala liberal.

Sense protecció per Roe

S’espera que almenys la meitat dels estats del país facin completament il·legal l’avortament ràpidament, essent les dones pobres i de classe treballadora i les dones de color dels estats governats pels republicans les qui seran primer privades de drets.

Els defensors dels drets de l’avortament diuen que el resultat d’aquesta derogació de  Roe serà que persones desesperades per avortar viatgin a estats on el procediment segueix sent legal, com Illinois o Nova York. Uns 13 estats tenen “lleis activadores” sobre els llibres que prohibien l’avortament en el moment en què Roe va ser anul·lada oficialment.

En aquests llocs, la sentència marca un retorn a l’època anterior a Roe vs Wade, quan l’avortament era un crim a tot arreu.

Ja a principis dels anys setanta, per exemple, els departaments de policia i els governs dels estats dels Estats Units van dur a terme una dura repressió contra el que van anomenar la “indústria de l’avortament” il·legal. Gairebé totalment oblidats aquests dies són els violents atacs contra les dones en campanyes terroristes dirigides pel govern.

La història d’una d’aquestes campanyes, a Chicago, va tornar a tenir una àmplia circulació després de la filtració de Politico . A principis dels anys 70, la policia es va estavellar contra “Call Jane”, un col·lectiu feminista de dones joves que, des de 1965, havia proporcionat avortaments segurs però després il·legals a aproximadament 3.000 habitants de Chicago a l’any. El col·lectiu, liderat per la famosa activista pels drets civils i els drets humans Heather Booth, va ser assaltada després que dues dones catòliques diguessin a la policia que la seva cunyada planejava avortar gràcies a aquest grup.

Un detectiu d’homicidis assignat al cas va traçabilitzar “Jane” fins al barri de South Shore. Allà, la policia va perpetrar una violació de domicili en entrar en un apartament, va arrestar prop de 50 persones per a interrogar-les i va apartar del procediment tres dones que estaven sotmeses a un tractament d’avortament i les va portar a l’hospital.

Set dones van ser acusades d’11 delictes d’avortament i conspiració per cometre un avortament. Aviat serien conegudes als diaris de Chicago com les “Set de l’avortament”. Les membres de Call Jane van protegir les dones a les quals atenien i van evitar que moltes d’elles fossin arrestades menjant-se les fitxes que portaven els detalls de la informació de les pacients.

Hi va haver casos similars a tot el país en què les dones de la classe treballadora van fer un esforç increïble i perillós per accedir a l’avortament o per protegir aquelles qui els necessitaven.

Una dona que treballava per al Departament de Parcs de Brooklyn va trobar una dona que va fer el seu propi avortament sagnant i morint en un barranc a Prospect Park. Va poder portar la dona a la sala d’urgències d’un hospital proper on se li va salvar la vida.

L’any 1973, les Avortion Seven van haver de ser alliberades pels fiscals quan el Tribunal Suprem va emetre Roe vs Wade. Amb la decisió, el Tribunal va afirmar que l’accés a un avortament segur i legal era un dret constitucional. Va dir que els estats no podrien prohibir l’avortament abans de les 24 setmanes d’embaràs.

El malson de l’assetjament estatal que van patir les dones a Chicago a principis dels anys setanta pot empal·lidir en comparació, però, amb el nivell de vigilància i repressió que es desplegarà contra les dones, les persones no binàries i els homes trans que cerquen serveis reproductius en aquestes parts del país on l’avortament tornarà a ser il·legal en l’actualitat.

Les dades recollides pels telèfons mòbils, els navegadors d’Internet, els motors de cerca i les xarxes socials es podrien utilitzar per processar les persones que busquen avortaments i, sens dubte, les repressions més fortes impactaran sobre les dones pobres i les dones de color.

És poc probable que en els estats on ara l’avortament és il·legal, moltes persones puguin fer, o es puguin permetre, els viatges llargs, costosos i que posen en perill la salut que seran necessaris. Encara més, és més que probable que les pobres, les joves i les persones de color es vegin obligades a recórrer a mètodes il·legals, creant una altra característica racista en el sistema de justícia penal, ja racista.

Ara, les activistes pels drets de les dones astorades temen que processaments com el del col·lectiu “Call Jane” es converteixin en la nova normalitat.

Les dones com a delinqüents

Una organització nacional d’advocats defensors ha publicat un informe que exposa un futur en el qual els Estats Units podrien dur a terme una “criminalització rampant” i “un empresonament massiu a una escala sense precedents” en nom de la “defensa del no-nascut”.

“Els estats estan posant les bases ara, i han estat posant les bases abans, per a sancions penals que són completament diferents”, diu Lindsay A.  Lewis, advocada de defensa penal de Nova York que va ser coautora d’un informe sobre l’avortament per a l’Associació Nacional d’Advocats de Defensa Penal (NACDL).

“Són molt més avançats i molt més durs que el que existia abans que es promulgués Roe“. Els legislatius estatals han passat les últimes dècades “modificant els seus codis penals” de manera que “canvien completament el càlcul quan es tracta del que significaria tornar a temps anteriors a Roe“, segons Lewis.

Els advocats adverteixen que els estats on el procediment és il·legal estan posant les bases per perseguir fins i tot aquelles dones que viatgen a altres estats on és legal per tal que els avortaments es deneguin als seus estats d’origen.

Els càrrecs penals podrien provenir de lleis específiques sobre l’avortament, però també de codis penals que penalitzen “intent de crims, conspiracions i còmplices del crim, totes relíquies de lleis desenvolupades durant l’anomenada “guerra contra les drogues”. Aquestes lleis podrien sotmetre una àmplia gamma d’individus a sancions penals si Roe és anul·lat”, diu l’informe NACDL.

Això inclouria processar persones d’estats on el procediment és il·legal que intentin avortar en estats on encara sigui legal.

Per exemple, la llei de Louisiana defineix un “còmplice” d’un delicte com “qualsevol persona implicada en la seva comissió, fins i tot tangencialment, present o absent, si ajuda, incentiva o, fins i tot, aconsella algú”. Els advocats diuen que això es podria utilitzar contra una àmplia gamma de cònjuges, parelles, amics, éssers estimats o consellers, com ara xarxes de fons d’avortament o clergues, que ajuden a dirigir les persones o a transportar-les a clíniques en llocs on l’avortament encara és legal.

Convertir la dissidència en acció

La decisió del Tribunal obre el camí perquè un futur Congrés i president republicans prohibeixin l’avortament per complet a tot el país. En les pròximes setmanes i mesos, s’espera que la decisió desencadeni una allau de reptes legals a mesura que la lluita per l’avortament es trasllada a les capitals dels estats i mentre Roe es converteix en un tema central a les eleccions de mig mandat de novembre.

El president Joe Biden es va dirigir a la nació després que la sentència fos oficial, qualificant divendres de “dia trist per al Tribunal Suprem i el país”. Amb Roe desaparegut, va dir, “la salut i la vida de les dones d’aquesta nació estan ara en risc”.

La reacció de membres d’associacions en favor dels drets d’avortament, de la igualtat de dones i d’altres líders de moviments va ser més punyent.

“Les mans del temps han tornat enrere una vegada més”, va dir la presidenta del Black Caucus del Congrés, Joyce Beatty. “Enmig d’una crisi de mortalitat materna negra, restringir l’accés a l’avortament posarà en perill de manera desproporcionada la vida dels negres americans”, va declarar Beatty. “Deixeu-me que sigui molt clara: l’embaràs ordenat pel govern no és a favor de la vida, és a favor de legislar sobre els cossos de les dones”.

En un comunicat enviat a People’s World, la portaveu del Partit de les Famílies Treballadores, Nelini Stamp, va dir: “No us equivoqueu, els nacionalistes cristians blancs han estat treballant per aquest moment durant 50 anys. Han aprofitat els trets més antidemocràtics del nostre sistema polític, des dels tribunals fins al Col·legi Electoral i el Senat dels Estats Units. S’han involucrat en escandaloses captures de poder, han destruït les normes bàsiques i no es poden molestar a justificar la seva hipocresia. Saben que les seves opinions són impopulars, així que manipulen la nostra democràcia per consagrar el govern de les minories, trepitjant els nostres drets”.

Les enquestes d’opinió mostren que la majoria dels nord-americans s’oposen a anul·lar Roe i a lliurar la qüestió de si es permet l’avortament completament als estats. Les enquestes realitzades per The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research i altres també han demostrat constantment que només 1 de cada 10 nord-americans vol que l’avortament sigui il·legal en tots els casos. La majoria està a favor que l’avortament sigui legal en totes o en la majoria de les circumstàncies.

Laura Dewey, líder del districte de Michigan del Partit Comunista dels Estats Units, va assenyalar les eleccions de 2022 com a primera línia en la batalla per aturar l’assalt contra l’avortament. Va dir: “Hem d’ajudar a generar la reacció més gran contra l’extrema dreta, una molt més gran que la de la dreta contra les eleccions d’Obama, comparable a l’aixecament de les dones després de l’elecció de Trump. Hem d’estar al carrer els pròxims mesos i a les urnes al novembre”.

Va dir que “s’hauria de considerar una vaga de dones i homes trans”.

Dewey va qualificar la decisió de “feixista” per naturalesa i la va connectar amb altres aspectes de la política republicana extremista. “Junt amb la violència policial contra les persones negres i marrons, junt amb l’empresonament massiu d’aquestes, i l’onada de lleis contra el vot, la revocació de Roe vs Wade indica la determinació de la dreta de controlar i suprimir els éssers humans. Pot ser un clar signe de feixisme que vindrà tret que el poble aturem aquesta tendència aterridora”.

Aquest article va ser originalment publicat a la revista People’s World. Es pot llegir en anglès en aquest enllaç.

Articles relacionats

Darrers articles