Recursos energètics i control geopolític: el gran joc d’Àsia Central

Del mateix autor

Article original en italià publicat l’any 2001 que, gràcies a les dades que aporta i a l’anàlisi del context geopolític que realitza, hem cregut convenient traduir al català per tal de facilitar la comprensió del que passa a l’Afganistan. Traducció de Joan Tafalla.

“Qui governa l’Europa de l’Est comanda la zona central;
qui governa la zona central comanda la massa euroasiàtica;
qui governa la massa euroasiàtica comanda el món”.

Harold Mackinder [1]

1. Introducció

Per intentar comprendre les causes i els objectius d’una guerra, cal examinar totes les hipòtesis, els interessos materials en joc, les forces socials o econòmiques que impulsen cap a un conflicte i sobretot cap a un resultat que es correspon amb els propis objectius.

L’administració nord-americana ha declarat que la “guerra interminable” durarà mesos, si no anys, que tot un sistema polític, econòmic, civil i internacional haurà d’inclinar-se davant les exigències d’un conflicte amb noves característiques.

No hi ha dubte que, en aquest assumpte, el casus belli, els atacs de l’Onze de Setembre al cor econòmic i polític dels Estats Units., estava més enllà de la imaginació [2].

També és cert que en la història més recent, els autors dels atacs i els mateixos atacs han ocupat un segon pla en el desenvolupament dels esdeveniments. En examinar la història, quina relació de magnitud es va mantenir entre l’atac de Sarajevo, l’enfonsament del vaixell de vapor Lusitània i la Primera Guerra Mundial? O entre l’enfonsament del vaixell americà Maine i la conquesta de Cuba i l’expulsió definitiva d’Espanya del grup de potències colonials? O, per parlar de casus belli, entre el bombardeig de Pearl Harbour i la part de la Segona Guerra Mundial combatuda a Àsia i el Pacífic?

Només coneixem alguns detalls de la guerra sense fi: la localització i la caça d’Osama Bin Laden a qui es considera responsable dels atacs a les Torres Bessones, els bombardejos i de les massacres a l’Afganistan dels talibans acusat d’acollir-lo o el control total de la primera fase de la guerra a les seves mans dels Estats Units.

Els objectius declarats d’aquesta guerra són la lluita contra el terrorisme internacional i la “dissuasió” de qualsevol, ja sigui una organització terrorista o un Estat- que gosi posar en perill o atacar els interessos estratègics dels EUA.

Se sap que les doctrines desenvolupades pels diversos centres de presa de decisions dels Estats Units tenen una concepció molt àmplia i flexible dels seus interessos estratègics. En diferents etapes, canvien les directrius que inspiren i orienten la política internacional dels EUA (inclosa la política militar). En algunes fases s’imposen determinats interessos materials, escoles de pensament i interpretacions, en altres fases se n’imposen d’altres. El canvi en la política dels Estats Units cap al Pròxim Orient, és a dir cap a Israel i els palestins, o cap a l’Iraq i l’Aràbia Saudita, indica la “flexibilitat” de les orientacions que s’imposen de tant en tant.

En aquest treball, intentem reconstruir els passos en les decisions preses pels Estats Units durant la darrera dècada en una zona com l’Àsia Central que avui – amb l’atac a l’Afganistan – apareix en el centre de l’acció política i militar. A partir de la reconstrucció dels esdeveniments, ja sorgeix un canvi de posició dels Estats Units a la segona meitat dels anys noranta.

Amb la nova administració Bush, els sectors inspirats en una interpretació fortament geopolítica dels interessos estratègics dels Estats Units semblen haver adquirit una major influència i poder de decisió. En aquesta etapa, consellers com Brzezinski, Huntington, Wolfowitz semblen tenir un major pes decisori en la configuració de les orientacions de la política internacional dels Estats Units i d’una administració fortament ben compenetrada  amb el negoci del petroli i l’economia de guerra.

2. La preparació geopolítica de la guerra infinita

Un dels pares de la geopolítica, Harold Mackinder, argumentava que qui controla la zona central controla Euràsia i qui controla Euràsia controla el món. Amb la dissolució de l’URSS, els Estats Units certament van modificar el comandament de la zona central al seu favor. Per aspirar a conquerir i mantenir la supremacia mundial, cal passar al comandament de la massa euroasiàtica. “La capacitat dels Estats Units per exercir una supremacia mundial eficaç dependrà de la manera com puguin fer front al complex equilibri de forces a Euràsia, evitant especialment l’aparició d’un poder predominant i antagònic en aquesta regió” [3]. 

Aquesta ambició, explicitada per Brzezinski, sembla que va inspirar el “punt d’inflexió” de l’administració nord-americana a la segona meitat dels noranta i sobretot l’escalada dels darrers mesos. Per tant, Afganistan podria estar, malgrat ell mateix, al lloc adequat.

Per entendre les “fortes” raons de l’actual intervenció militar contra l’Afganistan i l’Àsia central, n’hi hauria prou amb obrir un mapa que inclogui tota la zona definida com a euroasiàtica. És una àrea molt gran que inclou països amb sistemes, recursos econòmics i potencial militar molt diferents. Però és sobretot l’àrea que des del 1989-91, amb la dissolució de l’URSS i del COMECON, ha estat “oberta” als interessos i a les inversions nord-americanes i europees.

3. Als anys noranta comença l’assalt a Euràsia

Des de 1993 la Unió Europea va llançar el Traceca (corredor trans-europeu caucàsic) que va entrar en una fase activa entre 1994 i 1995. L’objectiu d’aquest projecte era obviar Rússia per al transport, oleoductes i inversions més generals entre Europa i el centre. Àsia.

Aquest projecte no només implicava les ambicions dels europeus i els Estats Units, així com també les ambicions d’altres estats de la regió com Turquia (membre de l’OTAN, aliat de ferro dels EUA, candidat a unir-se a la Unió Europea).

Entre 1993 i 1994, després de dos accidents navals, Turquia va llançar una ofensiva total amb l’objectiu de reduir el trànsit de petroliers a l’estret del Bòsfor. Fins i tot es va difondre la hipòtesi de cancel·lar el tractat de Montreaux, que “internacionalitzava” el trànsit als Dardanels i al Bòsfor. Tots els petroliers afectats provenien de terminals petrolieres russes al mar Negre.

El 1994 va aparèixer al diari turc Milliyet un article que feia saber l’existència d’un projecte de gasoducte entre Bakú (Azerbaidjan) i Ceyhan (Turquia) que hauria fet fora  definitivament Rússia a les noves rutes petrolieres d’Àsia Central.

El 1994, amb el “contracte del segle” signat entre Azerbaidjan i un consorci de companyies petrolieres dirigit per British Petroleum (BP), va començar la “carrera” per a dominar els mercats d’or negre, gas de l’Àsia Central.

Així es van crear les condicions per al “punt d’inflexió” de l’estratègia geopolítica dels EUA en aquesta àrea. Parlar d’un punt d’inflexió no és una simplificació, sinó un indicador històric, econòmic i geopolític capaç d’explicar molts esdeveniments de la segona meitat dels anys noranta.

Fins al 1993, de fet, els Estats Units pretenien incorporar Rússia en els acords sobre Traceca sobre els oleoductes. Després d’una fase de discussió, cap al 1995, l’enfocament de l’administració nord-americana va canviar radicalment tant pel que fa a Àsia Central i als Balcans.

El mateix any 1995, a més d’Azerbaidjan, Geòrgia i Uzbekistan també entren a l’òrbita dels interessos nord-americans.

Aquest canvi de posició produirà opcions operatives a partir del 1996, que és l’any en què els talibans van conquerir Kabul després d’una “marxa triomfal” iniciada al Pakistan i iniciada el 1995.

La dissolució de l’URSS i l’esclafament de les seves repúbliques van permetre als Estats Units intervenir eficaçment en aquesta àrea, tan bilateralment com multilateralment (per exemple, incloent-hi alguns d’aquests països en el ” parnership for peace”  (partenariat per la pau) amb l’OTAN).

Els països europeus ex Comecon (Polònia, República Txeca, Hongria, etc.) ja havien estat integrats a l’OTAN i a la penetració de la IED gràcies a les privatitzacions, facilitats per a les inversions estrangeres, canvis en les lleis immobiliàries imposades per l’FMI i institucions financeres internacionals. Però a les repúbliques asiàtiques de l’antiga URSS i als Balcans les coses encara no estaven en aquest punt.

4. La “normalització” de la regió dels Balcans

El 1999 la regió dels Balcans es va “assentar”. Es necessitaren dues intervencions militars de l’OTAN (una, cronològicament indicativa, el 95 a Bòsnia i una més intensa el 99 a Kosovo i a la Federació Iugoslava) per definir acords satisfactoris per als interessos nord-americans i més vulnerables per als “socis europeus”.

Actualment als Balcans, els EUA poden comptar amb uns resultats segurs: han construït una gran base militar a Kosovo (Camp Bondsteel); han neutralitzat el corredor estratègic núm. 10 en el qual confluïen els interessos de Rússia, Sèrbia, Grècia i fins i tot Alemanya; han donat pas a la banda més occidental del corredor estratègic núm. 8 en què convergeixen els interessos nord-americans i britànics; poden comptar amb l’aliança de tres països fonamentals al corredor: Albània / Kosovo, Bulgària i una part de la revolta Macedònia. La convergència actual amb els moviments nacionalistes pan-albanesos també permet controlar tots els centres estratègics de la zona a Kosovo, Albània i Macedònia [4]. 

La situació està tan consolidada que el Departament d’Estat dels EUA està considerant la possibilitat de retirar part dels contingents operatius a Kosovo, Macedònia i Bòsnia, deixant només els homes al capdavant de l’operació completa de la base del Camp Bondesteel i confiant la tasca de la policia militar i el control del contingent militar italià destinat a convertir-se en el més gran dels Balcans.

5. El balanç de poder a la regió euroasiàtica

La situació al costat oriental de la regió euroasiàtica (Àsia Central) presenta problemes importants per a l’hegemonia i el control dels EUA. De fet, els interessos estratègics de Rússia convergeixen en aquesta regió i en certa manera els de la Xina. A continuació, hi ha potències regionals hostils com l’Iran i potències aliades com Turquia que s’estan expandint a l’àrea de parla turca, però amb contradiccions creixents i forces dissonants al seu interior. A la seva perifèria més propera hi ha dues potències nuclears regionals com ara el Pakistan i l’Índia (aquesta última, però, té un enorme potencial humà).

Bell mig de tot hi ha una terra de ningú anomenada Afganistan.

Quan l’URSS va ocupar l’Afganistan el desembre de 1979, hi va haver reaccions diferents. Els palestins es van alegrar perquè van veure com un retorn de l’URSS a cuidar de la zona més propera a l’Orient Mitjà i un possible punt de resistència després de l’adéu de Brzezinski a l’OLP.

Per als Estats Units – també després de la caiguda del règim del shah a l’Iran– va tenir el mateix efecte, ateses les proporcions degudes, dels atacs a les Torres Bessones. Per tant, es va desencadenar l’escalada de la Segona Guerra Freda, que va conduir a la instal·lació de míssils a Europa, a l’establiment de la Força de Desplegament Ràpid (Força d’Intervenció Ràpida) basada a l’illa de Diego Garcia a l’Oceà Índic, a l’Est global. Enfrontament occidental en totes les àrees i l’organització econòmica, militar i política de les forces que s’oposaven a la presència soviètica a l’Afganistan (inclòs Osama Bin Laden).

Els mapes disponibles mostren algunes coses.

1. Els Estats Units encara estan absents d’Euràsia pel que fa a les estructures de control permanents (bases militars, passadissos aeris reservats, acords bilaterals o òrgans multilaterals en què funcionen com a primus inter pares).

2. Poden sorgir en aquesta àrea ambicions de potències rivals cap a l’hegemonia dels EUA (Xina, Rússia, l’Índia, individualment o d’acord entre si);

3. A Euràsia, s’han revelat reserves de petroli importants i encara poc explotades. Amb la dissolució de l’URSS, es va obrir la possibilitat d’arribar-hi i controlar-la, cosa que va ser impossible fins al 1991.

4. Afganistan, des del punt de vista geopolític, es troba al lloc adequat.

En el moment en què els Estats Units van decidir intervenir a l’Afganistan, la situació sobre el terreny a nivell euroasiàtic era la següent:

1) Els Balcans (terminal del corredor 8), després de la guerra contra Iugoslàvia el 1999 i la “retirada forçada” de Milosevic l’any 2000, estan en gran part sota control dels EUA. Les ambicions europees i la influència de Rússia a la zona eslava s’han reduït.

2) A la regió del Caucas, Geòrgia i Azerbaidjan (secció intermèdia del corredor 8) estan sota control nord-americà. El primer, amb el port de Supsa, al mar Negre, és la terminal petroliera d’un oleoducte de Bakú. Aquest corredor és una alternativa al que va de Bakú a Rússia, travessa Txetxènia i desemboca a la terminal russa de Novorossik, al mar Negre. Geòrgia i Azerbaidjan han sol·licitat unir-se a l’OTAN. Pendent de la definició de l’estatut dels membres de l’OTAN, Geòrgia el 1997 va crear el GUUAM (pacte d’assistència militar entre Geòrgia, Ucraïna, Uzbekistan, Azerbaidjan, Moldàvia) sota supervisió nord-americana (és indicatiu que la segona reunió del GUUAM va tenir lloc … a Washington ). Turquia, que es vanta de la seva comunitat de parla amb turca amb Azerbaidjan, ha assumit la tasca de “protegir-lo” i de donar-li suport contra l’enemic comú, Armènia, que està òbviament vinculada a Rússia i que acull algunes bases militars. Azerbaidjan ha adquirit un valor estratègic particular: “Un Azerbaidjan independent, connectat als mercats occidentals per oleoductes que no passen pel territori controlat per Rússia, representaria una important porta d’entrada per a les economies avançades i consumidores d’energia cap a les repúbliques riques en petroli. Àsia “explica una vegada més Brzezinski.

3) Al sud-oest, a la tardor de 1999, el projecte petrolífer Baku-Ceyhan (Turquia) va aconseguir superar la resistència de les companyies petrolieres nord-americanes dedicades a l’Azerbaidjan (gràcies a la promesa d’un important alleujament fiscal). Se suposava que aquest camí tallaria definitivament Rússia a les rutes del petroli del Caspi.

Més al nord, després de mesos d’atacs dels secessionistes islàmics (també els de Bin Laden) a l’oleoducte Bakú-Novorossik i al que s’està construint entre Kazakhstan i Novorossik, la reactivació de la guerra a Txetxènia (octubre del 99) tenia la tasca de destacar als ulls dels inversors que aquella ruta “ja no era segura”;

4) Més a l’est, els Estats Units havien intentat evitar Rússia i l’Iran iniciant un corredor energètic (gas i petroli) cap al sud. Des dels camps de Turkmenistan i bàsicament de Kazakhstan, el passadís havia de travessar l’Afganistan, Pakistan i desembocar al port pakistanès de Gwadar. A la pràctica, això es convertiria en la terminal est del corredor 8. Era la quadratura del cercle. Les reserves d’hidrocarburs s’haurien transmès a Occident i a l’Est, saltant els “rivals” Rússia i Iran i sota un estricte control americà. El règim talibà a l’Afganistan i el règim militar al Pakistan van haver d’assegurar la quadratura del cercle.

6. La “Llei d’Estratègia de la Ruta de la Seda” (Silk Road Strategy Act)

Com ja s’ha assenyalat, el 1993 va començar la gran marxa dels EUA cap al control d’Euràsia. Per donar un ritme accelerat a aquesta marxa, a finals de 1997, el Congrés dels EUA va discutir la “Llei d’Estratègia de la Ruta de la Seda”.

El primer objectiu del document era trencar les relacions entre les repúbliques asiàtiques de l’antiga URSS i Rússia.

El segon consistia a tornar a lligar el fil del diàleg amb l’Iran aprofitant qualsevol divisió entre “reformistes” i “conservadors”, tal com es suggeria en un article d’Afers Exteriors de maig / juny de 1997 escrit per Brzezinski juntament amb Scowcroft i Murphy i un document editat el 1998 per l’actual viceministre de Defensa, el falcó Wolfowitz.

El tercer consistia a instal·lar bases militars permanents als centres estratègics de la regió. Amb aquest propòsit, es podia utilitzar l’extensió de l’OTAN als països de l’Est (incloent-hi Geòrgia i Azerbaidjan). Però a la banda oriental fins ara no existia res comparable a l’OTAN, raó per la qual els Estats Units van considerar que havien d’operar directament sobre el terreny i dotar-se de les estructures necessàries: “La densitat de la infraestructura fixa i mòbil dels Estats Units és menor que en altres regions crucials. Això fa que sigui important proporcionar als Estats Units un major accés a la regió i desenvolupar sistemes capaços de dur a terme operacions exigents a llargues distàncies amb un suport mínim basat en el teatre d’operacions”, admet un dels principals publicació [5]. 

El projecte per a la construcció de bases militars nord-americanes a l’Afganistan, Uzbekistan i Pakistan correspon plenament als plans estratègics dels Estats Units a Àsia Central. També aquí, una vegada que hagi disminuït l’enrenou de la guerra i l’emergència, les bases militars permanents dels Estats Units romandran com van fer al Golf i als Balcans.

7. Energia i competència geopolítica a l’Àsia Central

Quins són els problemes que han obstaculitzat fins ara el projecte de penetració i control dels EUA de les unions estratègiques euroasiàtiques? I com canvia el balanç de poder a la regió com a resultat de la guerra?

1) Relacions entre els Estats Units i Rússia. 

A finals del 1999, Ieltsin es va retirar i Putin va arribar al poder. Amb ell, també ha tornat al poder una nova forma de percepció dels interessos “estratègics” russos. Amb el suport dels caps de les companyies de petroli i gas, Putin ha llançat una política més “agressiva” contra les antigues repúbliques soviètiques destinada a evitar que Rússia quedi al marge de les rutes petrolieres, que continuen representant el 70% de les exportacions russes. Les indicacions recents de la inauguració del gasoducte entre Kazakhstan i la terminal russa de Novorossik són indicatives i la d’una empresa conjunta entre Rússia i Kazakhstan per al subministrament de gas kazakh a Rússia. Per tant, la seva comercialització s’encarregaria a infraestructures russes capaces d’arribar també a terminals de sortida. En els darrers mesos, les relacions entre els Estats Units i Rússia semblen haver millorat. Si encara no hi ha acord sobre algunes qüestions de l’agenda bilateral, com ara l’escut anti-míssil i l’extensió del OTAN a les repúbliques bàltiques, alguns observadors argumenten que els acords i la cooperació estratègica creixen en el negoci del petroli. El secretari nord-americà d’Energia, Spencer Abraham, va assistir a la inauguració del gasoducte kazakh-rus que, segons Il Sole 24 Ore, “representa una victòria per a Rússia” després de representar als anys noranta un repte contra l’intent dels EUA i Turquia de treure el control dels fluxos de petroli i gas a la zona. A canvi d’aquesta derrota de l’estratègia política-energètica nord-americana, Rússia va ignorar les demandes de l’OPEP de reduir la producció per augmentar els preus del petroli. L’administració nord-americana va dir que “agraïa molt” la postura russa [6]. 

2) Relacions entre els Estats Units i la Xina 

El juliol del 2001, Rússia i la Xina havien arribat a un important tractat de 20 anys. Va ser el “Tractat de bon veïnatge, amistat i cooperació entre la Federació de Rússia i la República Popular de la Xina”. El tractat parla d’una “associació estratègica per fer front a l’hegemonia nord-americana creixent”. Gairebé simultàniament, l’Índia també va signar un acord comercial amb Rússia per 10.000 milions de dòlars. És clar que aquestes iniciatives van perjudicar profundament els interessos estratègics nord-americans a l’Àsia central. Aprofitant la guerra a l’Afganistan, s’ha iniciat un vincle polifacètic entre els Estats Units i la Xina.

A l’octubre, a la cimera de l’APEC a Xangai, la Xina va fer els honors en permetre als Estats Units “cobrar” un document polític (contra el terrorisme) en un lloc on històricament només s’esmenten els problemes econòmics. La Xina s’ha posicionat al costat de la coalició internacional contra el terrorisme dissenyada per Washington per legitimar la “guerra sense fi” i l’agressió contra l’Afganistan. D’altra banda, ha obtingut dos resultats: un és molt similar al que va portar Rússia a Txetxènia, és a dir, l’aprovació nord-americana i occidental de solucions contundents contra els secessionistes musulmans a Xinkiang (els xinesos l’anomenen Turkestan oriental). “La Xina també és víctima del terrorisme”, va dir el ministre xinès d’Afers Exteriors Tang Jiaxuan, “el grup del Turkestan oriental és sens dubte una organització terrorista i colpejar-lo forma part de la lluita contra el terrorisme”.

L’altre resultat, potser encara més cobejat, és que Bush ha adoptat –almenys en aquesta fase– la doctrina d’“Una Xina”, una doctrina amb la qual la República Popular de la Xina sempre ha negat l’existència de la República Xinesa de Taiwan. A la llum del que ha passat els darrers mesos entre la Xina i els Estats Units, certament no és un detall sense importància [7]. 

3) Competència a gran escala entre multinacionals petrolieres.

En la competència sense restriccions que es desenvolupa des de fa anys a l’Àsia central, Itàlia també, a través d’ENI, ha començat a mostrar ambicions de grandesa a la zona.

Recentment, ENI va robar el contracte a les immenses zones de Kachagan, a Kazakhstan, de les empreses nord-americanes (Exxon-Mobil). També va signar un super-contracte amb Rússia sobre el jaciment d’Astrakhan. ENI va iniciar el gasoducte submarí Bluestream en col·laboració amb Rússia. Aquest oleoducte, que portarà gas de Rússia a Turquia, incorpora de nou Moscou en el joc i, de fet, transforma en obsolet el projecte de Baku-Ceyhan sobre el qual l’administració nord-americana havia posat moltes expectatives. El 1998 els Estats Units havien declarat obertament la seva oposició al projecte Blue Stream i durant l’any 2000 van pressionar els parlamentaris turcs perquè no aprovessin el projecte, però la pressió va resultar inútil.

Finalment, ENI i Total, Fina, i Elf estan “expandint” a l’Iran mitjançant la signatura de contractes i concessions de mil milions de dòlars als camps South Pars, aprofitant l’absència dels Estats Units a causa de l’embargament contra Teheran. Sorgeixen indiscrecions sobre les trucades de foc entre Albright primer i Powell després a les autoritats italianes. Els contactes i els preparatius també estan en plena expansió amb l’Iraq, que també suscita la ira dels Estats Units. “Les diferències amb Europa respecte a l’Iran i l’Iraq van ser considerades pels Estats Units no com una qüestió d’iguals, sinó com una manifestació d’insubordinació” va ser el comentari peremptori de Brzezinski. Per tant, la vella intromissió del passat no havia funcionat.

La batalla pel control de les reserves d’energia és ara decisiva i frontal. Estan en joc les perspectives d’estabilitat i desenvolupament de les principals economies capitalistes i sobretot dels Estats Units, que ha convertit l’energia de baix cost en un dels seus pilars. Però el joc dels recursos energètics és encara més complex i vital per als interessos estratègics. Hi ha anàlisis tècniques, econòmiques i polítiques molt detallades al respecte [8]. 

4) Aliança i trencament amb els talibans i els saudites.

En els darrers anys, més d’uns quants observadors han documentat les relacions estretes entre els Estats Units, els saudites i el règim talibà a l’Afganistan. L’interès comú estava representat pel projecte de gasoductes de petroli / gas des de Turkmenistan a Gwandar, al Pakistan, a través de l’Afganistan. La companyia nord-americana Unocal i la companyia saudita Delta Oil van confluir en aquest projecte. “Tot i insistir a negar-ho, Washington recolza plenament aquest projecte … Tan bon punt la ciutat (Kabul) Va caure en mans dels talibans, el Departament d’Estat va publicar un document en què jutja la seva victòria” positiva “i anuncia l’enviament d’una delegació oficial a Kabul “, va escriure Le Monde Diplomatique fa cinc anys [9]. 

Però l’acord entre l’empresa nord-americana Unocal, l’empresa saudita Delta Oil i el règim talibà per a les canonades a través de l’Afganistan va ser explotat. Alguns diuen per què no s’ha arribat a l’acord de royalties sobre el gasoducte. D’altres perquè els saudites haurien volgut gestionar completament l’operació (és aquesta la mà de Bin Laden que definitivament ha fet enfadar els nord-americans?).

L’agost de 1998, els Estats Units van llançar míssils contra l’Afganistan com a represàlia pels atacs a les ambaixades de Kenya i Tanzània. Però l’Unocal abandonarà el projecte i l’Afganistan només quatre mesos després, el desembre de 1998. A canvi, el “nou president” de l’Afganistan, Karzai, un paixtu designat com a nou líder del país per la recent conferència de Bonn, era i encara és assessor a la nòmina d’Unocal.

8. Afganistan al “gran joc” euroasiàtic.

Afganistan, tot i ser un país pobre i inhòspit, es troba geo-políticament al lloc adequat per permetre als Estats Units entrar amb força i directament al “Gran Joc sobre Euràsia”.

“Gràcies a la seva ubicació geogràfica, l’Afganistan sempre ha tingut un paper important en l’estabilitat regional i ha estat sovint el centre d’atenció de les grans potències”, diu el tinent coronel Lester W. Grau, un dels principals experts militars nord-americans de la regió [10]. 

La campanya contra el terrorisme islàmic demostra ser plenament adequada per a aquest propòsit. Fa quatre anys, Brzezinski escrivia d’una manera sospitosament “profètica” lo següent:

“Fins i tot un possible desafiament del fonamentalisme islàmic a la primacia nord-americana podria formar part del problema en una regió marcada per la inestabilitat. Aprofitar una condemna religiosa de la forma de vida nord-americana i aprofitar el conflicte àrab-israelià podria provocar una crisi de més d’un govern prooccidental, que en última instància compromet els interessos nord-americans en aquesta regió, especialment el golf Pèrsic.

Malgrat que, sense cohesió política i en absència d’un Estat Islàmic, fort en el veritable sentit de la paraula, un desafiament del fonamentalisme islàmic mancarà d’un centre geopolític i, per tant, es corre el risc d’expressar-se sobretot per mitjà de la violència generalitzada”. 

Podria l’Afganistan ser l’Estat Islàmic “fort” capaç de representar el centre geopolític capaç de comprometre els interessos dels EUA? A la llum del que sabem i del que hem vist d’aquest país inhòspit, pobre i devastat per vint anys de guerres, sembla difícil de creure. Tot i això, la potència militar més gran del món si ha enfurismat en contra d’ell en nom de la lluita contra el terrorisme i l’amenaça islàmica. És clar que aquest últim és tan indefinible que pot prestar-se a moltes operacions.

Rússia i la Xina, per exemple, tenen el mateix problema a Txetxènia i Xinkiang, l’Índia el té al Caixmir, fins i tot l’Iran havia amenaçat d’envair l’oest de l’Afganistan per protegir els xiïtes pro-iranians derrotats i delmats pels talibans. Totes aquestes potències regionals euroasiàtiques no amaguen en absolut que donen suport políticament i militarment als mujahidin de l’Aliança del Nord contra el règim talibà i les ambicions del Pakistan, ambdues recolzades fins fa uns mesos pels Estats Units.

Per un període que certament no és llarg, els nord-americans podran cooptar els interessos d’aquests “competidors” eurasiàtics. No obstant això, per a aquest últim, cal sortir ràpidament i definitivament del risc de quedar embadalit en un llarg conflicte a l’Afganistan. En aquest sentit, cal acordar amb dues potències com Rússia i la Xina els límits i els interessos comuns a la zona (vegeu la cimera de l’APEC a Xangai, octubre del 2001), però per a Washington es fa urgent i necessari consolidar la presència militar a la regió ecom més aviat millor, un marc d’estabilitat relativa.

Establir-se permanentment a l’Afganistan i el Pakistan, entrar a Uzbekistan i al gegant euroasiàtic de Kazakhstan, provar les relacions amb Turkmenistan i Tadjikistan, coronaria el projecte estratègic dels Estats Units sobre Euràsia.

9. Objectiu: Kazakhstan

El diari empresarial rus “Argumenty e fakti” informava el 5 de desembre del 2000 que els Estats Units preveien construir bases militars a Kazakhstan, Geòrgia i Azerbaidjan. La primera d’aquestes tres repúbliques de l’antiga URSS és la “gallina dels ous d’or” de la zona. Les seves reserves d’hidrocarburs (petroli i gas) són les més grans de tota la regió i les úniques capaces de fer viables econòmicament les canonades.

Ja està en marxa una guerra a Kazakhstan per l’acaparament dels jaciments que contraposa els Estats Units, Rússia, la Xina i … Itàlia. A finals de l’any passat, Shell va perdre el seu paper d’operador del camp de Kashagan. En aquest camp, entre desembre del 2000 i gener del 2001, només resten al camp l’ENI italià (ja present als camps de Tengiz i Karachaganan) i el francès ELF / TotalFina. D’altra banda, el nord-americà Exxon / Mobil queda fora. Una altra companyia nord-americana, Chevron / Texaco, és present a Tengiz. Però Chevron / Texaco, del qual Condoleeza Rice també és directora, també és rival d’Exxon / Mobil. Aquest últim va finançar la campanya electoral d’Al Gore, la del seu rival Bush.

El 12 de febrer d’aquest any, el govern de Kazakhstan va signar la concessió a ENI per al camp de Kashagan i Exxon / Mobil va esclatar d’indignació i va demanar i obtenir pressió sobre Itàlia per part del nou secretari d’estat, Colin Powell.

No només això, el govern de Kazakhstan va anunciar que el 2001 entrarien en funcionament les canonades entre Tengiz i Novorossik, que és la preferida per Rússia i sabotejada pels secessionistes txetxens. Els projectes nord-americans pateixen, per tant, un altre cop sever.

Qui posi les mans a Kazakhstan posarà les seves mans a les reserves d’energia, a la segona república de l’antiga URSS, a una regió que limita directament amb Rússia i la Xina … tindrà a les seves mans el cor d’Euràsia.

Font: Energy International Agency

10. Abans ja hi havia guerra a la zona del mar Caspi

La zona del Caspi, als anys noranta, estava plena de conflictes. Dins de les repúbliques individuals i en les relacions entre les diverses repúbliques, des de fa temps hi ha hagut tensions i conflictes considerats de “baixa intensitat”.

El 23 de juliol d’aquest any, alguns vaixells de la marina iraniana al mar Caspi van amenaçar i enviar dos vaixells per a l’exploració de petroli d’Azerbaidjan amb enginyers dels companys angloamericans BP / Amoco.

Pocs dies després, el govern de Turkmenistan va acusar Azerbaidjan d’explotar camps del mar Caspi dels quals Turkmenistan reclama sobirania.

La qüestió sense resoldre l’estatus de les aigües del mar Caspi està alimentant un conflicte amarg entre les repúbliques que l’observen.

Segons alguns observadors, Chevron / Texaco té intenció de retirar-se d’Azerbaidjan perquè ja no seria convenient i ENI també ha suspès la perforació.

Com hem vist, el projecte de gasoductes entre Bakú  (Azerbaidjan) i Ceyhan (Turquia), fortament desitjat per l’administració nord-americana i al qual moltes empreses anglo-americanes s’havien unit amb molta reticència, sembla que està en liquidació. Els costos d’aquest oleoducte ja haurien augmentat de 2.000 a 3.000 milions de dòlars. Si, pel que sembla, no serà possible vincular el petroli de Kazakhstan amb aquest projecte de gasoductes, s’haurà d’abandonar definitivament el gasoducte Baku-Ceyhan perquè és econòmic i el projecte Azerbaidjan-EUA patiria la derrota estratègica de què parlàvem anteriorment.

Uzbekistan ha estat obertament al costat dels Estats Units durant almenys sis anys. Turkmenistan està lluitant i ha dit que és neutral en la campanya contra l’Afganistan. Però tots dos països tenen el problema de com fer arribar les seves reserves de petroli i gas als mercats de sortida. A nivell econòmic, l’opció russa seguiria sent més avantatjosa, sobre la fracassada “via afganesa” recolzada pels Estats Units i imposada amb control sobre el territori dels talibans.

Per tant, l’administració nord-americana ha decidit donar un “impuls” per entrar decididament al camp de la regió.

L’Afganistan és el primer experiment directe dels Estats Units per arribar a inserir-se permanentment al “cor” d’Euràsia. L’admissió del secretari de Defensa Rumsfeld a l’objectiu de construir una base militar a l’Afganistan confirma aquesta interpretació. Fins i tot al final de la guerra del Golf, un cop esborrada la pols de la guerra, es van mantenir tres grans bases militars a la zona, on no n’hi havia cap abans: a l’Aràbia Saudita, Kuwait i Oman.

El camp Bondsteel a Kosovo i el camp Rhino a l’Afganistan voldrien representar les dues “fortaleses” extremes per al control del Gran Corredor 8, un corredor que va d’est a oest seguint la “Ruta de la Seda”. Entremig hi ha països aliats com Turquia, Geòrgia, Azerbajian, Uzbekistan, hi ha el cor d’Euràsia i, segons els geopolítics … hi ha dominació mundial.

És evident que els Estats Units, si pretenen mantenir i enfortir la seva hegemonia mundial, només poden intervenir permanentment a Euràsia. Tots els riscos indicats per l’informe Wolfowitz el 1992 i més recentment per Brzezinski es presentaven: aparició de potències rivals que competeixen amb els EUA, absència persistent del tauler d’escacs euroasiàtic, fracàs del projecte de tall de Rússia, Iran, però també de rutes estratègiques: la Xina. Un panorama agreujat per la possibilitat que alguns dels països petroliers més importants de l’Orient Mitjà comencin d’aquí a uns mesos a adoptar l’euro en lloc del dòlar per a les seves transaccions internacionals. Evitar-ho és probablement part de l’aposta real d’aquesta guerra.

Notes

[1] Nota del traductor: Harold Mackinder (15 de febrer de 1861 – 6 de març de 1947), geògraf anglès, pare de la geopolitica  moderna. Sense oblidar, és clar, la geopolítica alemanya.

[2] En realitat, seria més correcte parlar de “la nostra imaginació”, perquè el nombre de llibres publicats als Estats Units que van veure els atacs suïcides contra la Casa Blanca o les Torres Bessones com a escenari és impressionant.

[3] Zbignew Brzezinski: “La Grande Scacchiera”, p.8, Longanesi 1998.

[4] Volem recordar l’entrevista d’Alberto Negri amb el general Jackson publicada al diari Sole 24 Ore, en què es deia textualment que els contingents militars nord-americans i britànics es trobaven als Balcans “per quedar-s’hi per protegir els oleoductes estratègics que creuaran aquesta regió” (Sole 24 Ore, abril de 1999) .

[5] Quadriennal Defense Review, 30 settembre 2001.

[6] Piero Sinatti: “I en el joc del petroli Rússia i els Estats Units són aliats”, Sole 24 Ore del 4 de desembre de 2001.

[7] Entrevista amb el ministre d’Afers Exteriors xinès Tang Jiaxuan a “La Stampa” el 24 de novembre.

[8] Entre d’altres, assenyalem les precioses i alarmants contribucions d’Alberto Di Fazio a “Contra les noves guerres”, edicions Odradek, que recull els informes de la conferència de científics contra la guerra celebrada a la Politècnica de Torí el juny del 2000. Un resum de l’informe de Di Fazio també està disponible a la web de Contropiano de febrer de 2001.

[9] Olivier Roy: “La xaria i el gasoducte, la recepta dels talibans” a Le Monde Diplomatique, novembre de 1996.[10] Military Review, US Army, settembre 2001.

Autoria

Articles relacionats

Darrers articles